Tejespite a nagyitól
A nagyik aranyat érnek, ugye? Mindig van nekik egy titkos receptjük, és ha sokáig kérleljük őket, hajlandók megosztani velünk. Mi meg a nagyvilággal. Ez a tejespite is egy ilyen recept, amelyet szerzőnk az egyik nagymamájától tanult.
A tejespite tulajdonképpen sütőben sült vastag palacsinta. Általában valamilyen házi lekvárt kenünk a tetejére. Kiváló melegen, langyosan és kihűlve is, mondjuk másnap reggelire.
1 liter tej
2 db tojás
41 dkg sima búzaliszt, szitálva
3 teáskanál cukor
1 teáskanál só
kevés napraforgó olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés
Egy tálban verjük fel a tojásokat, és keverjük el bennük a cukrot és a sót. Öntsük hozzá a tej 1/3-át, keverjük el, és adjuk hozzá a liszt 1/3-át is. Keverjük fakanállal simára a tésztát, hogy ne maradjon csomós, majd még két részletben öntsük hozzá a maradék tejet és lisztet is. A lényeg, hogy sima, sűrű palacsintatésztát kapjunk. Hagyjuk állni, amíg a sütő felmelegszik 170 fokra.
Olajozzunk ki egy tepsit, a hagyományos, kb. 36*36 cm-est, és öntsük bele a tésztát. Süssük kb. 15-20 percig 170 fokon. Akkor jó, ha kicsit megbarnul a teteje. Szeleteljük fel és tálaljuk azonnal.
További vega, vegán ételekért katt: Zizi kalandjai blogra!
Ha szereted a nagyi főztjét, nyomj egy lájkot! :)