Tedd alagútba a csirkemellet!
A tavasz egyik hírnöke a spenót, mely nagyon megosztó zöldség, szerintem azért, mivel legtöbben csak főzelékként használják. Én, mi... a főzeléket is szeretjük.
A mai receptben igaz csak színt ad a spenót, de természetesen többet is lehet belecsempészni. Az utóbbi időben egyre gyakrabban használom a szárított paradicsomot, különösen az olívaolajba elrakott a kedvencem, az olajnak is kellemes íze van, finom salátákra.
30-35 dkg csirkemell
3 ek zabpehely
1 db tojás
2 ek tejföl
10 dkg reszelt trappista
1 magyaros tömlős krémsajt
só, bors
petrezselyemzöld
1 csipetnyi szárított lestyánlevél
fokhagymás borskeverék
5-6 szelet pulykasonka
30 szelet kolbász karika
12-14db nagy spenótlevél
2 ek olivaolaj
5-6 db aszalt paradicsom ( olívaolajos)
Elkészítés
Megmossuk, majd ujjnyi csíkokra feldaraboljuk a csirkemell filét. Sózzuk,fokhagymás borssal meghintjük.
Elkészítjük az öntetet. Összekeverjük a tejfölt a tojással, krémsajttal és a reszelt sajt felével, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a szárított petrezselyemzöldet, csipetnyi lestyánt. Feldarabolunk 2 -3 db szárított paradicsomot, hozzáadjuk a csirkemellet, összekeverjük. Egy kis lábasba vizet teszünk forrni, amibe belemártunk néhány spenótlevelet (de nem főzzük), majd papírtörlőre szedjük, hogy megszáradjon.
Egy őzgerincformát sütőpapírral kibélelünk és olívaolajjal jól megkenjük. Elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: az aljára teszünk néhány kolbászkarikát (nálam kb. 10), majd erre ráfektetünk 5-6 szelet pulykasonkát (vagy gépsonkát), ráhelyezzük a lecsepegtetett spenótleveleket, erre ismét kolbászkarikákat rakunk, végül ráborítjuk a csirkemellet. A tetejét megrakjuk mozzarella golyóval, 5-6 szelet kolbásszal illetve aszalt paradicsommal.
180 fokos sütőben sütjük ameddig a teteje elkezd pirulni (kb. 40 perc). Én az őzgerincformát egy sütőtepsire rakom, ha esetleg nedvesség kifolyna, ne menjen a sütőbe.
Amikor a teteje kezd pirulni, a sütőtepsire borítom és gazdagon meghintem reszelt sajttal. Visszatolom a sütőbe és addig sütöm, ameddig szép színe lesz. Pihentetés után lehet szeletelni. Rizzsel és savanyúsággal tálalva illetve hidegen is nagyon finom, ízletes.