GASZTRO

Tavaszi macikifli

A medvehagymás túróval töltött pillekönnyű kiflire nem lehet ráunni.
Myreille receptje a Moksha oldalon, Fotó: Vidra - szmo.hu
2015. április 07.


Link másolása

Teli az erdő medvehagymával, kaptam ajándékba friss házi krémtúrót és közben hirtelen valami sós, de nem száraz rágcsálnivalóra támadt itthon igény, úgyhogy cselekedni kellett.

A mélyhűtött leveles tészta kiengedése és kinyújtása kicsivel sem gyorsabb, mint a kelt alaptészta elkészítése, ráadásul ez utóbbi szaftosabb is, szóval ennél maradtam.

macikifli3

Hozzávalók

a tésztához:

40 dkg liszt

2,8 dl víz

2 dkg élesztő

1 evőkanál cukor

nagy csipet só

a krémhez:

10 dkg vaj

7-8 dkg házi krémtúró (vagy krémsajt)

egy nagyobb csokor medvehagyma (szintén 7-8 dkg)

egy maroknyi pirított dió

bors

a tetejére:

1 felvert tojás a kenéshez

ízlés szerint szezámmag

Elkészítés

A krémhez a puha vajat, a felaprított medvehagymát, a krémsajtot, a sodrófával összetört pirított diót, valamint a sót és borsot botmixerrel pürésítem.

Az alaposan összegyúrt, majd duplájára kelesztett tésztát 4 egyenlő cipóra osztom. Vékony, kb. 30 centi átmérőjű kört nyújtok mindegyikből. Az egyik tésztakört megkenem a krém felével, majd ráborítom és a széleken rányomkodom a másik tésztakört; ugyanez történik a maradékkal is. A krémmel töltött tésztát 16 cikkelyre vágom. A cikkelyeket a külső széltől kezdve felcsavarom kiflibe. A tetejüket felvert tojással megkenem.

macikifli2

macikifli1

Ha van rá igény, szezámmaggal is megszórom. 175 fokon kb. 15 perc alatt sül kellemes barnára, a vaj egy része sülés közben átszivárog a tésztába, ami így egyszerre lesz könnyű és dús. A teljes adagból 32 kis macikifli lesz, több mint két éhes fő esetén érdemes egyből dupla adagot készíteni.

A kifli hajtogatásáról ITT találtok fotót.

Ha tetszett a recept, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Cheddaros, kesudiós spirál
Ez a finomság olyan egyszerű, hogy akár egy váratlan vendég felbukkanásakor is elkészíthetitek.

Link másolása

A cheddar aromája és a kesudió teszi különlegessé ezt a spirált, ami tökéletes kiegészítője egy pohár bornak, baráti sörözgetésnek vagy a gyereknek tízóraira. Pillanatok alatt elkészül és nem biztos, hogy elég lesz egy tepsivel... ;)

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

8 dkg kesudió

5 dkg cheddar sajt

1 db tojás

1 evőkanál tej

törött bors

sajtos3

Elkészítés

A kesudiót késsel durvára vágjuk, összekeverjük a tojásfehérjével, sóval, borssal ízesítjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Felére rákenjük a kesudiós masszát.

elk1

elk2

Ráreszeljük a sajtot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, kissé összenyomkodjuk. A tésztából 1,5 centis csíkokat vágunk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket úgy, hogy kettőt csavarunk rajtuk.

Lekenjük a spirálokat a maradék tojásos keverékkel, majd 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük őket.

elk4

sajtos2

Nyomj egy lájkot, ha szívesen kipróbálnád!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk