Tavaszi macikifli
Teli az erdő medvehagymával, kaptam ajándékba friss házi krémtúrót és közben hirtelen valami sós, de nem száraz rágcsálnivalóra támadt itthon igény, úgyhogy cselekedni kellett.
A mélyhűtött leveles tészta kiengedése és kinyújtása kicsivel sem gyorsabb, mint a kelt alaptészta elkészítése, ráadásul ez utóbbi szaftosabb is, szóval ennél maradtam.
a tésztához:
40 dkg liszt
2,8 dl víz
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
nagy csipet só
a krémhez:
10 dkg vaj
7-8 dkg házi krémtúró (vagy krémsajt)
egy nagyobb csokor medvehagyma (szintén 7-8 dkg)
egy maroknyi pirított dió
só
bors
a tetejére:
1 felvert tojás a kenéshez
ízlés szerint szezámmag
Elkészítés
A krémhez a puha vajat, a felaprított medvehagymát, a krémsajtot, a sodrófával összetört pirított diót, valamint a sót és borsot botmixerrel pürésítem.
Az alaposan összegyúrt, majd duplájára kelesztett tésztát 4 egyenlő cipóra osztom. Vékony, kb. 30 centi átmérőjű kört nyújtok mindegyikből. Az egyik tésztakört megkenem a krém felével, majd ráborítom és a széleken rányomkodom a másik tésztakört; ugyanez történik a maradékkal is. A krémmel töltött tésztát 16 cikkelyre vágom. A cikkelyeket a külső széltől kezdve felcsavarom kiflibe. A tetejüket felvert tojással megkenem.
Ha van rá igény, szezámmaggal is megszórom. 175 fokon kb. 15 perc alatt sül kellemes barnára, a vaj egy része sülés közben átszivárog a tésztába, ami így egyszerre lesz könnyű és dús. A teljes adagból 32 kis macikifli lesz, több mint két éhes fő esetén érdemes egyből dupla adagot készíteni.
A kifli hajtogatásáról ITT találtok fotót.
Ha tetszett a recept, oszd meg másokkal is!