hirdetés

GASZTRO
A Rovatból
hirdetés

Szemtelenül fiatal magyar konyhafőnök a rangos szakácsverseny bajnoka

A 21. Jeunes Chefs Rôtisseurs nemzeti válogatóján a fiatal séf, Garai Ádám vitte a prímet. Ő képviseli hazánkat a manchesteri világbajnokságon.

Link másolása

hirdetés

A magyar Chaine Egyesület június 2-án 21. alkalommal rendezte meg a Jeunes Chefs Rôtisseurs nemzeti válogató versenyét. Ezen az ifjúsági szakácsversenyen 8, 27 év alatti induló mérte össze tudását a METRO Gasztro Akadémián. A győztes Garai Ádám lett, így ő fogja képviselni szeptemberben hazánkat a manchesteri világbajnokságon.garai ádám, forrás lázár chef facebook

Valahogy minden a Bocuse d'Orból eredeztethető manapság. Mert ha meghallod a telefonban, hogy szakácsversenyről van szó, még laikusként is jobban felkapod a fejed a tavasszal történtek után. Hívott a METRO, és habár én szégyenletesen kevés háttérismerettel rendelkeztem, nagyjából azonnal igent mondtam. Verseny lesz, fiatal szakácsoknak, a médiából csak hárman lehetünk ott egy külön kóstoló asztalnál. Naná!kóstolás közben egy kis etyek

Azt már az elején sem igazán értettem, hogy miért hallani erről a megmérettetésről ilyen keveset, és az internet átnyálazása után csak még nagyobb kérdőjelek gyülekeztek a fejem fölött. Tény, hogy itt csak az úgynevezett „Chaine házakból” lehet versenyzőt kvalifikálni, de az már kapásból nem egy rossz társaság, így érdemes lehet arra is figyelni, hogy ki a legjobb közülük. Hát ha még egy világversenyig is vezet az út. (A Chaine házakhoz tartozik például: az Alabárdos, az Arany Kaviár, a Baltazár, a Bock Bisztró, a Hilton, a Gundel, vagy a Gerbeaud.)

A versenyről bővebben:

Az ifjúsági szakács világbajnokság előírásai szerint 12 fős zsűri (3 konyhai és 9 kóstoló) értékeli az anonimként, két műszakban dolgozó 8 fiatal munkáját, akik előételt, főételt és desszertet készítenek 4-4 adagban, 3 óra alatt. A technikai igazgatói feladatokat és a zsűri koordinációját Kovács Lázár, Conseiller Culinare látja el.

A Konyhai zsűri tagjai: Raj Ráchel, Jakabffy László, Kovács-Siklósi Lázár

hirdetés

A Kóstoló zsűri tagjai: Szulló Szabina, Ádám Csaba, Barka Áron, Bíró Lajos, Kovács Árpád, Merczi Gábor, Nyíri Sándor, Pesti István, Dr. Sándor Dénes

A METRO Gasztro Akadémián már javában folyt a munka, mire én megérkeztem, és szinte azonnal a kóstolóasztalhoz kísértek. Szerencsére mi, sajtósok nem kotyoghattunk bele a zsűri munkájába, csak magunkban kóstolgathattunk, elemezgethettünk, de mint később kiderült, nem jártunk olyan messze a szakértők megfejtésétől.Lendvai Levente Arany Kaviár (2)Lendvai Levente Arany Kaviár (1)13427902_1317442878290303_7472665538980140938_n13344654_1317442891623635_5854941864352437402_n3. hely Szabó Dávid Gerbeaud-Onyx (3)

A szokásos vasszigor és kekeckedés közben azért szem előtt kellett tartanunk, hogy ez a megmérettetés nem egy szokásos ujjgyakorlat volt. Azt, hogy végül mi került a tányérokra, reggel még maguk a szakácsok sem sejthették, hiszen a kötelező alapanyagokra is csak a helyszínen derült fény.

A titkos hozzávalók, amiket ezúttal fel kellett használni a főzés során, a ponty, a báránylapocka, a haltej, az újburgonya, a csiperkegomba, a sertés vékonybél és a marcipán voltak. Senki nem mondhatja, hogy könnyű feladat. 3 fogásból, 4 adagot, 3 óra alatt rögtönözni. Én személy szerint biztos, hogy passzolnám.alapanyagok, forrás, lázár chef facebook

Volt, aki nem lett kész az előételével, volt aki talán jobban járt volna, ha ki sem küldi a desszertjét, de a legtöbben mégis bravúrosan oldották meg a feladatokat. (Itt jön be az, hogy fiatal kor ide vagy oda, gyakorlott, vezető éttermekben dolgoz szakácsokról beszélhetünk.)

Az egyetlen komoly kritika talán az ételpazarlással kapcsolatban érte a versenyzőket. Jakabffy László szerint főzés alatt látszott, hogy kevesen filéztek pontyot, és hiányosság, gyakorlatlanság mutatkozott a báránylapocka csontozásánál.3. hely Szabó Dávid Gerbeaud-Onyx (2)

Én már az első 4-es után találtam kedvencet, de a délutáni kör, ahogy az lenni szokott, mindent felborított. A kóstoló zsűri tagjaival még egy rövid kitérőt is tettünk Etyekre, a Kálna Pincéhez (pezsgőt inni kötelező náluk), és ott is teleettük magunkat, de maradt hely az ezután következő finomságoknak is a gyomorban.

Az egyik pillanatban még a visszafelé vezető buszúton, Bíró Lajossal jelentettük be igényünket arra, hogy Magyarország végre ne a romkocsmákról legyen híres, ha vendéglátásról esik szó, a másikban pedig már ismét jöttek az előételes tálak. Majd miután minden tányér kiürül, és feldolgozhatatlan mennyiségű étel élménye maradt az agyban, zárult a nap, mert eredményhirdetésre csak június 4-én, egy gálavacsora keretében került sor.

És akkor térjünk is rá a befutókra. A Chain szabályai szerint, az első helyezett után mindenki más aki dobogós lenne, negyedik helyezettnek számít. Azért valahogy mégiscsak körbejárt a hír, hogy Szabó Dávid lett a harmadik legjobb. Ő az Onyx éttermet képviselte. Emlékszem az intenzíven gyümölcsillatú desszertjére, és talán az ő bárányát szerettem a legjobban.3. hely Szabó Dávid Gerbeaud-Onyx (1)

A második helyen Pereszlényi Alexandra végzett, akinek a Gundel étteremben lehet utánajárni. Nem hiszem el, hogy 24 éves ez a lány, és ilyeneket tud. Az első körből ő volt az egyik kedvencem. A virággal díszítette előételét nem győztük minden oldalról fotózni, és szerintem a főétel és desszert is nála sikerült e legmutatósabbra.2. hely Pereszlényi Alexandra Gundel Étterem (4)2. hely Pereszlényi Alexandra Gundel Étterem (2)

Egy gyors kitérőt kell még tennem az első helyezett előtt, mert az Arany Kaviár Lendvai Leventéje nálam szintén maradandó élményt okozott, mind az előételével, mind a desszertjével.

És akkor az első helyezett, akin nem lepődünk meg: Garai Ádám, az Olimpia Vendéglőtől. Az a Garai Ádám, aki 2013-ban Széll Tamást segítette a Bocuse d'Or alatt, és akinek segítségével végül tizedikek lettünk. Az a Garai Ádám, aki a MÁK bistróban csodákat művelt desszertfronton. Az a Garai Ádám, aki az Olimpiában volt szakácstanuló, és aki mostanra konyhafőnök ugyanott.1. hely Garai Ádám Olimpia Étterem  (3)1. hely Garai Ádám Olimpia Étterem  (2)1. hely Garai Ádám Olimpia Étterem  (1)

Ne csodálkozzak magamon, hogy bár nem szeretem az édességet, az ő tányérjáért vérig menő harcot vívtam. Pontosan emlékszem rá, hogy a „Csokiparfé, marcipános-szezámos crumble, málna, áfonya” névre hallgató kreációja zárta a napomat. Az utolsó virágig felfaltam, és imádtam.

És még mindig nem értem, hogy miért nem beszélünk erről a versenyről többet. Hiszen egy frissen kinevezett konyhafőnök tarolt, akire ráfér majd a buzdítás Manchesterben. Büszkék lehetünk rá, és simán bízhatunk egy dobogóban, hiszem volt már rá példa régebben is, hogy Magyarország jól szerepelt (Kovács Lázár az USA-ban, Götz Zsolt Szingapúrban. Szulló Szabina Párizsban, Széll Tamás Dél-Afrikában, Ádám Csaba Németországban szerzett érmet.).

Tele vagyunk tehetségekkel. Fiatal tehetségekkel is! És minél tovább fejtegetjük a magyar gasztronómiát, minél több versenyről, szakácsról és növendékről beszélünk, annál több okot találunk arra, hogy meglátogassunk egy-egy izgalmas éttermet.

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg ismerőseiddel is:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

hirdetés

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

hirdetés

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

hirdetés

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

hirdetés

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

hirdetés

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

hirdetés
Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO
Teljesen átalakul és új nevet kap a NetPincér
Néhány héten belül teljesen megújul a 22 éves márka, amely foodpanda néven működik tovább.

Link másolása

hirdetés

22 éves fennállásának eddigi talán legnagyobb mérföldkövéhez érkezett a NetPincér: néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább. A cég a globális kiszállítási piacon trenddiktálónak számító, és ugyanúgy a Delivery Hero cégcsoporthoz tartozó foodpanda család tagjává válik, így a technológiai újítások még hamarabb érkeznek majd Magyarországra, illetve a magyar felhasználók országokon átívelően használhatják ugyanazt a megszokott mobilalkalmazást. Tulajdonosváltás azonban nem történik és a lényegi elemek is változatlanok maradnak: a foodpanda ezentúl is olyan tech-alapú gyorskereskedelmi tevékenységet folytat országszerte, ami képes kiszállítani szinte bármit, amire a megrendelőknek szüksége lehet, akár 30 percen belül.

1999 óta működik hazánkban a magyar alapítású NetPincér, amely 2016-ban a világszerte több, mint 50 országban jelenlévő Delivery Hero vállalatcsoport tagja lett. Az elmúlt években rengeteget fejlődött a márka, ennek köszönhetően pedig mára a NetPincér több, mint egy ételrendelő platform - hiszen már szinte bármit kiszállítanak, amire a vásárlóknak rövid időn, akár 30 percen belül szüksége lehet. Részben ennek is köszönhető, hogy a márka újrapozícionálása mellett döntött a vállalat.

Egy másik, ezzel párhuzamos törekvés, hogy a Delivery Hero cégcsoporton belül szeretnék egységesíteni a márkákat Európában, ennek első lépéseként a kontinensen Németország után Magyarországon vezetik be elsőként az új foodpanda márkát. Ezzel pedig olyan előnyöket is élvezhet a magyar közönség mostantól, mint az új szolgáltatások gyorsabb bevezetése, vagy a megszokott applikáció országokon átívelő használata.

A foodpanda a nemzetközi háttérnek és a márkaváltásnak köszönhetően az eddigieknél is gyorsabb innovációra készül, a cég azonban ugyanaz marad. Szó sincs tulajdonoscseréről, hiszen a foodpanda a Delivery Hero cégcsoport márkája, amelyet már eddig is több ázsiai és európai országban használtak. Azt azonban jelzi a márkaváltás is, hogy a magyar piac kiemelten fontos számukra és a vállalat 22 év után is még sok évre tervez Magyarországon. A foodpandával megmarad a cég csaknem 6000 éttermi és üzleti partnere, és továbbra is együtt dolgoznak majd a több, mint 4300 szerződött futárpartnerükkel, hogy kiszolgálják a most már több mint 2 milliós megrendelői bázisukat.

A felhasználóknak nincs oka aggodalomra, hiszen ugyanúgy működik tovább a tavaly bevezetett webes és mobilapp platform is, amely szeptember végétől elsődlegesen a foodpanda.hu felületen és foodpanda appon keresztül lesz elérhető, de egyelőre NetPincérként is ugyanúgy megtalálják a felhasználók. A felületek megjelenése átalakul az új márkának megfelelően, de az oldal és a mobilalkalmazás is a megszokott módon működik tovább.

“Ugyanolyan gyorsan és megbízhatóan működünk majd, ahogyan eddig, sőt, hatékonyságunk csak erősödni fog a jövőben. A márkaváltás hozzásegít minket az eddigieknél is gyorsabb fejlesztésekhez és új szolgáltatások bevezetéséhez a lehető legjobb ügyfélélmény érdekében. A Delivery Hero európai foodpanda országaiban egy kis idő múlva mindenhol azonos lesz az alkalmazás, ami azt is jelenti, hogy mindegyik fogyasztónk külföldön is ugyanúgy tudja használni a foodpanda applikációt étel-vagy például élelmiszer-rendelésre, mint itthon. Azzal pedig, hogy szolgáltatásunk tovább bővül és fejlődik, a foodpanda növekedni és terjeszkedni fog a jövőben Magyarországon: több száz új munkahelyet tervezünk létesíteni és több ezer új futárpartnernek kívánunk munkát biztosítani a beütemezett több milliárd forintos befektetéseinknek köszönhetően” - mondta el Patai Zoltán, a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a bejelentés kapcsán szervezett sajtóeseményen, ahol azt is hozzátette, hogy a márkaváltás természetesen a partnereiket is csak pozitív irányban érinti.

hirdetés

A foodpanda márkát 14 országban (pl.: Japán, Taiwan, Németország, Szingapúr) több millió ember ismeri, szereti és bízik benne, így partnereik mostantól egy nemzetközileg ismert márkához csatlakozhatnak. A velük kötött szerződések ugyanazok maradnak, sem a jutalékok, sem az egyéb szolgáltatásaik árában nem várható változás az éttermi és üzleti partnerek tekintetében. Ugyanez igaz a szerződött futárpartnerekre is: az ő szerződéseiket sem befolyásolja a márkaváltás.

Az új márka bevezetésére a tervek szerint szeptember végén kerül majd sor, addig még NetPincérként vehető igénybe a szolgáltatás.

A foodpanda márkaernyő alatt a cég saját, ma már 7 raktárból szállító élelmiszerüzlet-hálózata, a NetPincér market is átalakul, és a továbbiakban panda market néven működik tovább, sőt erős vidéki terjeszkedésbe fog ezzel párhuzamosan.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: