Szarvasgomba közelről
A szarvasgombát egyöntetűen a luxusétel kategóriába szoktuk sorolni, pedig sokkal elérhetőbb annál, mint ahogy azt gondolnánk. Hétvégén a Gödöllői Szarvasgomba Ünnepen jártunk, ahol közelebbről is megismerkedtünk a különleges erdei csemegével.
Gerlachfalvy Réka írása, Huszár Boglárka képeivel
Január utolsó vasárnapján sokan látogattunk Gödöllőre azért, hogy megismerjük a szarvasgombát. A harmadik alkalommal megrendezett fesztivál célja az volt, hogy felélesszék a feledésbe merült szarvasgomba kultúráját, valamint, hogy a város a magyar szarvasgombászat fővárosává váljék.
A gödöllői hagyomány szerint a gombás ételeket Ferenc József osztrák császár és magyar király is ismerte, és szívesen fogyasztott szarvasgombás csicsókalevest. Mária Terézia királynő pedig fűszerként használta szárnyas ételekhez. Sajnos kevésbé köztudott, hogy Magyarország még a XX. század elején is szarvasgomba-nagyhatalomnak számított. Ma már egyértelműen Olaszország vezet. A hagyományos erdei gomba külsőben és ízben is eltérő, nézzétek meg a különbséget képeinken.
A rendezvénynek a Művészetek Háza adott otthont. A teraszon grillrácson sültek az ínycsiklandó kolbászok, házi sajtokat és forró italokat mértek. Az épületben kirakodóvásár is volt. A nézelődés, kóstolgatás közben kiváló szakmai előadásokat hallhattunk, az udvaron pedig kutyás bemutatót tartottak.
A nap folyamán megtudtuk, hogy a szarvasgomba – régi nevén trifla - a tölgyfaerdőkben terem, hazánkban jelenleg is 160 fajt tartanak nyilván belőle, amelyből 6- 8 alkalmas emberi fogyasztásra.
A legízletesebb - francia társához hasonlóan - a téli szarvasgomba. Ezt, a nyárit, és a nagyspórást sós ételek fűszerezésére használják, míg a homoki szarvasgombát kombinálják a desszertekkel.
A különleges alapanyag elkészítési módjában is eltér a hagyományos gombáktól. Erős aromája van, illata speciális. A jó parfümhöz hasonlóan elég belőle egy „csepp” is. Olyan egyszerű ételeket is feldobhatunk vele, mint az omlett, a burgonyaleves, a burgonyapüré, az olasz tészták vagy a csokipuding.
Fontos szabály, hogy meg kell mosni, nem szabad főzni és fagyasztani, a kész ételeket ízesítsük vele, ne hámozzuk meg és mértékkel adagoljuk.
A rendezvényen a két nagy hazai forgalmazó, a Szarvasgomba.hu és az Arnyszarvas mutatkozott be. Az Aranyszarvas a hagyományos termékein túl kóstolótálat állított össze, amire Ferencz József névre keresztelt szarvasgombás kolbász, mangalica szalonna, Kossuth által kedvelt citromos kolbász, és gyümölcs chutney került.
Nem csak a degusztációs menük, de az édességek is nagyon fogytak. A bonbonokból pótsorozatot kellett rendelni. Olyan nagy volt a tülekedés és a forgalom, hogy kérdéseinkre is nehezen kaptunk választ, és csak a gombákat illatoltuk meg, az ételekért nem volt kedvünk verekedni.
A kutyás bemutató is nagyon népszerűnek bizonyult. Többen kedvet kaptak ahhoz, hogy saját kutyáikat is befogják gombakeresésre. A lelkesedés egy dolog, nem minden kutyából lesz jó gombászó, ráadásul januártól a törvény előírja, hogy az ebeknek vizsgát kell tenniük. A keresést egyéb szabályok is korlátozzák.
Ha alkalmatok nyílik rá, mindenképpen ajánljuk, hogy ismerkedjetek meg ti is e különleges csemegével!
Ha megkóstolnád a szarvasgombát, nyomj egy lájkot!