Szalagos farsangi fánk
A farsang időszakában többször szoktam fánkot sütni, az idén ez a második. Sütöttem már egy csokoládésat, itt olvasható. Ez most egy hagyományos szalagos fánk.
Borbély Anita írása a Kávé és Csokoládé blogon
Hogy jó legyen a fánk elég sok mindenre kell figyelni, megpróbálok a sütésnél néhány jó tanácsot adni. Ha nem vagyunk eléggé tapasztaltak, akkor ne tegyünk sok fánkot az olajba, ha nem sikerül, még a következő sütés mindig lehet tökéletes.
Hozzávalók:
- 300 gramm rétes liszt
- 30 gramm vaj
- 3 tojás sárgája
- 25 gramm porcukor
- 1 csomag élesztő - 7 gramm
- 200 ml langyos tej
- fél evőkanál rum
- 1 csipet só
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük az élesztőt, a cukrot és a csipet sót. A legjobb, ha a liszt szoba hőmérsékletű. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojások sárgáját, a langyos tejet és a rumot.
Ha van segítségünk akkor egy fakanállal dolgozzuk ki a tésztát, úgy hogy valaki tartja a tálat. Ha nincsen akkor a mixer csavaros részével is megtehetjük. Mikor elkészültünk vele, akkor meleg helyen kelesztjük 35 percet.
A megkelt tészta
Mikor megkelt a tészta egy alaposan kilisztezett felületen kinyújtjuk hüvelykujjnyi vastagságúra.
A tészta elég lágy. A kezünket jól lisztezzük be és a tésztára is szórhatunk egy kicsit. A sodrófára szintén.
Kiszaggatjuk a fánkokat, majd egy konyharuhával letakarjuk és hagyjuk tovább kelni.
A sütés:
Egy serpenyőben olajat melegítünk. A mennyisége akkor jó, ha úszni tudnak benne a fánkok, de nem merülnek el, mert akkor nem lesz szalagos. Az olaj forró kell legyen, de ne füstöljön!
A fánk közepébe belenyomjuk az ujjunkat és a lyukkal lefelé az olajba tesszük és letakarjuk.
Amikor aranybarna az aljuk, akkor megfordítjuk és levesszük a fedőt. Egy szalvétára kiszedjük, hogy lecsöpögjön az olaj. Ha az olaj nem elég meleg, akkor nagyon megszívja magát olajjal. Akkor inkább ne együk meg.
Azonnal tálaljuk porcukorral és lekvárral.
Ha szereted a fánkot, nyomj egy lájkot! :)