/gasztro/sved-mandulatorta-hazilag/
hirdetés

GASZTRO

Svéd mandulatorta házilag

Ez az édesség duplán mandulás a tésztájába és burkolatára is kerül mandula. A vaníliás tejes krém lággyá teszi.

Link másolása

hirdetés

Biztos sokan ismeritek a svéd mandulatortát, amit az IKEA-ban is árulnak. Ez az édesség duplán mandulás a tésztjába és burkolatára is kerül mandula. A vaníliás tejes krém lággyá teszi. Már egy falat igazi örömet jelent. Kényeztessétek magatokat és szeretteiteket!

Szabó Emőke receptje a Balhétterem blogon

Hozzávalók:

A tésztához:

4 db tojásfehérje

hirdetés

12 dkg nádcukor

25 dkg héjas mandula ledarálva

5 dkg egész héjas mandula félig ledarálva

A krémhez:

4 db tojássárgája

3 dkg keményítő

2 dl tej

20 dkg vaj felkockázva

8-10 dkg porcukor

1 teáskanál vanília kivonat

A tetejére:

5 dkg szeletelt mandula


A torta elkészítése:

A 25 dkg mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 5 dkg mandulát szintén ledaráljuk annyira, hogy darabos maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekverjük a mandulás keveréket.

sütés előtt

A kivajazott, kerek, 20 cm átmérőjű szilikonformába beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és úgy sütjük ki. Ugyanígy teszünk a másik felével is. 170 fokos előmelegített sütőben, kb. 15-20 percig sütjük a tortalapokat.

Ha kisültek a tésztalapok, hagyjuk kihűlni. Nekem a legjobban úgy sikerült, ha a formában hagytam, nem piszkáltam, így a végén szépen egyben ki lehetett fordítani belőle.

sütés után

A krém készítése:

A tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vaníliakivonatot és felfőzzük. Pudingszerűnek kell lennie. Folyamatosan kavargassuk, hogy ne égjen le. Vegyük le a tűzről. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat és jól keverjük el. Hűtsük ki teljesen a krémet.

Ha kihűlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt, valamint a tetejét és az oldalát. Kb. 5 dkg szeletelt mandulát egy serpenyőben pár perc alatt pirítsunk meg és ha kihűlt szórjuk meg vele a torta tetejét és oldalát.

Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk