Sütőtökös pite
Bőven benne vagyunk a sütőtök szezonjában, amit nem csak sült tökként vagy krémlevesként, hanem desszertként is elkészíthettek. A sütőtök édes íze miatt nem is kell sok cukrot hozzáadni, így bármit készítetek belőle, megmarad a természetes íze. Rögtön le is tesztelhetitek azt az állítást mai receptünkben.
Nagy Zita receptje a Zizi kalandjai blogon
Hozzávalók
Tésztához:
200 g tönköly fehérliszt
50 g zabliszt
170 g hideg vaj, kockákra vágva
4 evőkanál hideg víz
2 teáskanál nád porcukor
1/2 teáskanál só
Töltelékhez:
2 bögre sütőtök megsült húsa
1 bögre (kb. 200-250 g) ricotta
1/2 bögre tejszín
2 db bio tojás
1/3 bögre nádcukor
2 evőkanál juharszirup
1 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál reszelt szerecsendió
1/4 teáskanál reszelt friss gyömbér
1 vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 250 ml-es. Ez a mennyiség egy 29-30 cm-es pite formába elegendő.)
Elkészítés
A sütőtököt vágjuk félbe, kanalazzuk ki a magokat és süssük meg 180-200 fokon kb. 45-60 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd kanalazzunk ki 2 bögrényi tökhúst.
A tészta elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a liszteket, a sót és a porcukrot. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk el. Kanalanként adjuk hozzá a hideg vizet és gyúrjuk össze a tésztát. Formázzunk labdát belőle, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe 30-40 percre.
Közben készítsük el a tölteléket. Egy tálban verjük habosra a tojásokat a nádcukorral. Adjuk hozzá a juharszirupot, vaníliát, szerecsendiót, fahéjat, gyömbért, majd a ricottát és a tejszínt. Keverjük jól össze és tegyük félre.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra és helyezzük a kivajazott 29-30 cm átmérőjű kerek formába. Ujjainkkal nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy a forma oldalára is legalább 3 cm magasságban tapadjon. Villával szurkáljuk meg a tésztát, tegyünk rá sütőpapírt és babot nehezéknek és süssük "vakon" 15 percig, amíg halvány aranybarna lesz.
Ekkor a babot, sütőpapírt levéve, süssük még 5 percig, amíg a tészta teljesen átsül. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Öntsük bele a sütőtökös krémet és süssük 180 fokon 15 percig, majd 170 fokon további 30-40 percig, amíg a közepébe szúrt kés vagy fogpiszkáló tisztán jön ki. Ha közben a széle elkezd nagyon barnulni, akkor tegyünk rá alufóliát, hogy ne piruljon tovább és süssük így a pitét.
Várjuk meg, amíg majdnem kihűl, szeletekre vágva tálaljuk. Házilag felvert tejszínhabbal koronázhatjuk meg a szeleteket. De ez már tényleg csak extra...
További vega, vegán ételekért katt: Zizi kalandjai blogra!
Nyomj egy lájkot, ha szívesen kipróbálnád! :)