Süti csokinyúlból
Mit csináljunk a rengeteg csokoládényúllal, ha nem szeretnénk megenni? Természetesen tejcsokoládés süteményt mogyorós tejszínes öntettel! Maradt egy nagy kosár csokoládényúl és tojás. Itthon nem igen van édességevés, legalábbis korlátozott mértékben. Arra gondoltam, hogy sütök belőle egy süteményt. Ezt a receptet nagyon könnyű megvalósítani, szerintem kezdők is nyugodtan belevághatnak.
Borbély Anita írása a Kávé és Csokoládé blogon
Remélem mindenkinek kellemesen telt az Anyák napja és a május elseje. Az igazat megvallva mi inkább az Anyák napjára koncentráltunk. A mai ebédnél velem együtt három édesanya ült az asztalnál, három generáció. Kaptunk gyönyörű virágokat is. Én személy szerint kaptam egy fréziacsokrot és 3 szál nagyon szép fehér rózsát. A menü is nagyon szépre sikeredett. Volt halleves, majd sült kacsa ananásszal és zöldséges zsemlegombóccal. Aztán az alábbi desszert.
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 gramm vaj
- 120 gramm tejcsokoládé
- 50 gramm mogyorós csokoládé
- 90 gramm liszt
- 2 tojás
- 3 evőkanál nyírfacukor
- egy kávés kanál sütőpor
- 1 csipet só
Krém:
- 2,5 dl tej
- 125 ml tejszín
- 50 gramm nyírfacukor
- 3 tojássárgája
- 50 gramm mogyorós csokoládé
A hozzávalókról annyit, hogy természetesen nem kötelező nyírfacukrot használni. Én csak azért sütöttem ezzel, mert sokkal egészségesebb a répacukornál és a kalóriatartalma is alacsonyabb.
Elkészítés:
Vízfürdőn megolvasztom a tejcsokoládét. A tojást, a puha vajat és a cukrot jól összekeverem. Amikor megolvadt a csokoládé, akkor beleteszem a tojásos keverékbe és összekeverem. A lisztbe teszek egy csipet sót és egy pici sütőport, majd hozzáadom a masszához.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és alaposan kivajazom. Kicsi tepsit érdemes használni, mert nem nagy a mennyiség. Egyenletesen eloszlatom benne a krémet, majd 180 fokon körülbelül 30 percet sütöm. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy elkészült e már a sütemény.
Közben elkészítjük az öntetet is hozzá.
A tejet a tejszínnel összekeverem és felforralom. A tojássárgákat picit megkeverem a cukorral, majd hozzáadom a kicsi darabokra tört csokoládét. Egy lábosban a tűzre teszem, de előtte ráöntöm a felforrt tejet. Mixerrel addig keverem, míg be nem sűrűsödik az öntet. Mikor elkészültünk vele betesszük egy tálba, letakarjuk fóliával és egy kicsit hideg helyre tesszük. Langyosan vagy hidegen érdemes a süteményre önteni.
Mivel a sütemény és az öntet is édes, kínáltam hozzá savanykás gyümölcsöt is.