hirdetés

GASZTRO
A Rovatból
hirdetés

Sültkarfiol főzelék zöld citrommal

Ilyen az, amikor a szakács kilép a rántott és a rakott karfiol bűvköréből.
Turi Anikó írása a Rizsázzunk blogról - szmo.hu
2014. szeptember 05.


Link másolása

hirdetés

Napok óta tapad a bőröm egy áthatolhatatlan párarétegtől. Olyan érzésem van, mintha bedunsztoltak volna valamilyen fitness-wellness szalon narancsbőr elleni kezelésén. Tuti, hogy az lehet ilyen. Igaz, amikor én lezuhanyzom ezt a párás trutyis poros filmréteget magamról, a narancsbőr nem tűnik el.

Főztem én egyébként az utóbbi napokban is, nem csak siránkozok a monszun miatt, de semmi említésre méltót. A tészta pirított tökmaggal, meg tökmagolajjal, vagy olívaolajjal kevésbé az.

karfiol1

Most is készül valami kint, dörög, meg borul, menetrend szerint… Rozit harmadik éjjel kergette ki a szobájából a vihar és az ömlő eső hangja. Én meg a kanapén végeztem (megint), mert sarokkal a vesémbe mászott a kis bitang. A tetőtéri ablak csuda egy dolog, árad a fény, a feng shui, meg az energia, de nem felhőszakadáskor. Komolyan, olyan fülvédő kellene, mint az útmunkásoknak.

hirdetés

Ez meg itt egy jó kis karfiolfőzelék, savanyú, friss, finom. Friss korianderrel még jobb lett volna, de így is vállalom. Előkészítés: kb. 5 perc, főzési idő: kb. 20 perc.

Hozzávalók (2 főre)

1 kisebb fej karfiol

2 hosszabb szál zöldhagyma

2 kisebb gerezd fokhagyma

0,5 dl tejszín

4 – 5 dl víz (vagy zöldségalaplé)

só, bors

2 ek. zöld citromlé (lehet több is, ha savanyúbban szeretitek)

3 ek. olívaolaj

1 tk. vaj

1 nagy csokor friss petrezselyemzöld vagy friss koriander

opcionális: csilipehely és reszelt parmezán a tetejére

Elkészítés

A karfiolt apró rózsákra szedtem, alaposan megmostam és egy szűrőben hagytam lecsepegni. Megpucoltam a kétféle hagymát. A zöldhagymát vékonyan felkarikáztam, a fokhagymát a kés lapjával megroppantottam és finomra aprítottam. Megmostam és félretettem száradni a petrezselyemzöldet.

Egy lábast közepes lángon hevíteni kezdtem, majd beleöntöttem az olívaolajat és hozzáadtam a vajat. Amikor a vaj elolvadt, rádobtam a zöldhagymát. Kissé sóztam, majd közepes lángon kb. 5 perc alatt világos aranybarnára dinszteltem.

Ezután hozzáadtam a fokhagymát, 1 percig pároltam, majd ráöntöttem a megmosott karfiolrózsákat. Erősebbre vettem a lángot a lábas alatt és kb. 5 percig, sűrűn kevergetve kicsit megpirítottam a karfiolt. Sóztam, borsoztam, felöntöttem 5 dl vízzel és fedő alatt közepes lángon kb. 10 perc alatt megfőztem.

karfiol2

A karfiol még enyhén ress maradt, nem esett szét. Néhány kanálnyit (kb. az 1/3-át) kivettem belőle és botmixerrel pürésítettem. Visszaöntöttem a lábasba és elkevertem. Sóztam, borsoztam, majd vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt is. 2 ek. zöld citromlével savanyítottam.

Felaprítottam a friss petrezselymet és a sültkarfiol-főzelékhez kevertem. Tálaláskor kevés csilipehellyel és kevés reszelt parmezánnal szórtam meg.

Ha tetszett a főzelék, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: