/gasztro/spenotos-turogaluska/
hirdetés

GASZTRO

Spenótos túrógaluska

Ahogy tavaszodik, nemsokára megjelenik a spenót is a piacokon, ráadásul még a böjt közepén járunk.

Link másolása

hirdetés

Nyersen megeszi Rozi a spenótot, de ha főzelékként kapja, nem kell neki. Ki érti? A gombócban viszont imádta. Segített a kavarásában is. Mellém húzta a kis létráját, és közölte, hogy "anya, én is főzök beled" (az ő fonetikájában a vé még bé).

Szépen bővül a gyerekkel a konyhában lista. Nettó 35-40 perc alatt elkészült, egy kergetőzéssel és egy bújócskával együtt bruttó 45 perc…

Hozzávalók (3-4 személyre)

a gombóchoz:

25dkg túró

hirdetés

25-30 dkg friss spenót (még szezonja van)

12-15 dkg búzadara (attól függően, mennyire veszi fel a massza)

2 egész tojás

2,5 dkg vaj

2 ek. sós krémsajt (pl. fevita)

1 duci gerezd fokhagyma

só, frissen őrölt feketebors

csipet só

5 ek. olívaolaj

a sajtmártáshoz:

5 dkg vaj

1 ek. liszt

15 dkg sajt (ki milyet szeret, most edamit használtam, de valamilyen intenzívebb, érett, penészes sajt is kiváló)

2,5 dl tej (szobahőmérsékletű)

frissen reszelt szerecsendió

maréknyi aprított petrezselyem

csipet só, frissen őrölt feketebors

Elkészítés

A spenótot megmostam, lecsöpögtettem. Egy nagy serpenyőt felhevítettem, belecsorgattam az olívaolajat, majd rádobtam a spenótot és 5-6 perc alatt megfonnyasztottam. Ezután leszűrtem és egy nagy keverőtálba tettem, majd botmixerrel kissé összemixeltem.

Hozzáadtam a vajat, belereszeltem a fokhagymát. Ezalatt kihűlt annyira, hogy hozzákeverhessem krémsajtot, a tojásokat, majd a búzadarát és a túrót. Alaposan összekevertem. Sóztam, borsoztam, belereszeltem 1/4 szerecsendiót.

galuska2

Vizet forraltam egy fazékban, két evőkanál (ha kisebb galuskákat akarunk, akkor teáskanállal szaggassuk) segítségével galuskákat formáztam, majd a vízbe tettem. Addig főztem, amíg feljöttek a víz tetejére. Ezután 10-15 percig állni hagytam a forró vízben.

Ezalatt elkészítettem a sajtmártást. Lereszeltem a sajtot. Egy kisebb lábasban felolvasztottam a vajat, belekevertem a lisztet és a reszelt sajtot, alaposan elkevertem. A sajtot hagytam megolvadni. Ekkor apránként felengedtem a szobahőmérsékletű tejjel, csomómentesre kevertem és hagytam összefőni.

galuska1

Sóztam, borsoztam, frissen őrölt szerecsendióval fűszereztem. Jól elkevertem. Egyszer felforraltam, végül hozzáadtam a friss, aprított petrezselyemzöldet. Meglocsoltam vele a galuskákat, és megszórtam kevés petrezselyemmel.

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a recept!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk