/gasztro/spanyol-szeltorta/
hirdetés

GASZTRO

Spanyol széltorta

Ha már túl sok tojásfehérje gyűlt össze a hűtőben, fagyasztóban, akkor eljött az ideje a spanyol széltortának. Ehhez a recepthez pont egy tucat szükséges. A süteményt már a Monarchiában is fogyasztották. Tejszínnel és gyümölcsökkel, vagy gesztenyével tálalták. Ha látványos és finom süteményt szeretnétek, akkor ezt ki kell próbálni!

Link másolása

hirdetés

Ha már túl sok tojásfehérje gyűlt össze a hűtőben, fagyasztóban, akkor eljött az ideje a spanyol széltortának. Ehhez a recepthez pont egy tucat szükséges. A süteményt már a Monarchiában is fogyasztották. Tejszínnel és gyümölcsökkel, vagy gesztenyével tálalták. Ha látványos és finom süteményt szeretnétek, akkor ezt ki kell próbálni!

Borbély Anita írása a Kávé és Csokoládé blogon

A recept Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című kötetében található. Eredeti neve: Spanische Windtorte. Igazán régi recept, már az Osztrák- Magyar Monarchia idején is ismerték. Általában tejszínnel szolgálták fel, amihez nyáron gyümölcsöket adtak, télen pedig gesztenyét.

Hozzávalók:

hirdetés

- 12 tojásfehérje, körülbelül 420 gramm

- 60 dkg porcukor

- 4 teáskanál fehér balzsamecet - ez nem kötelező

A töltelékhez:

- 4 dl tejszín

- 1 vagy 2 csomag gesztenye- én egyet használtam, de lehet kettőt is, annál finomabb lesz

Elkészítés:

A tojásfehérjéket egy mixerrel felverjük nagyon kemény habbá. Mikor kezd keményedni, akkor adagoljuk hozzá részletekben a cukrot, majd a balzsamecetet. Akkor vagyunk készen, amikor meg tudjuk fordítani az

edényt és nem esik ki belőle a hab.

Ezután egy tepsi aljába sütőpapírt teszünk és a fehérjével egy köralakot formázunk. Nekem van egy állítható tortakarikám, én azt használtam. Bőven rakhatunk a fehérjéből, nem kell hogy vékony legyen

a lap. Ezután egy habnyomóval körbe csúcsokat nyomunk.


100 fokon szárítjuk 3 órán keresztül, majd lekapcsoljuk a sütőt és benne hagyjuk még egy darabig, nem vesszük ki rögtön.

Az egyetlen problémám az volt, hogy éjjel álltam neki a süteménynek és két kört kellett sütni. Szerencsés helyzetben vagyok, mert két sütő van a konyhában, viszont az egyik nem időzíthető. A másik karika így tovább száradt mint az ideális idő. Éjjel 3- kor kellett volna kivenni a sütőből és ehelyett én hajnalban riadtam fel, hogy mi lehet a tortával. Szerencsére nem történt semmi baj, csak egy picit elszíneződött a habcsók. Így is finom volt. Mindenesetre ha tökéletes a lapunk, akkor a habcsók torta kívül ropogós és belül krémes. Nálam ez a felső réteg.

Tálalás előtt felverjük a tejszínt és lereszeljük a gesztenyét. Én nem tettem cukrot a tejszínbe, mert a habcsók elég édes.

Mikor készen vagyunk a két karikával, akkor összeállítjuk a tortát. Alulra kerül az első karika, ezt megrakjuk bőven tejszínnel és gesztenyével, majd rákerül a másik karika is, és a tetejét szintén megkenjük tejszínnel és leszórjuk gesztenyével. Nagyon jó hozzá a meggy, én ezzel díszítettem.

A torta minden várakozásomat felülmúlta. Azt gondoltam, hogy az édessége miatt mindenki csak néhány falatot fog enni belőle, de nem így történt.

Ha tetszik a tortarecept, nyomj egy lájkot!



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk