Spanyol széltorta
Ha már túl sok tojásfehérje gyűlt össze a hűtőben, fagyasztóban, akkor eljött az ideje a spanyol széltortának. Ehhez a recepthez pont egy tucat szükséges. A süteményt már a Monarchiában is fogyasztották. Tejszínnel és gyümölcsökkel, vagy gesztenyével tálalták. Ha látványos és finom süteményt szeretnétek, akkor ezt ki kell próbálni!
Borbély Anita írása a Kávé és Csokoládé blogon
A recept Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című kötetében található. Eredeti neve: Spanische Windtorte. Igazán régi recept, már az Osztrák- Magyar Monarchia idején is ismerték. Általában tejszínnel szolgálták fel, amihez nyáron gyümölcsöket adtak, télen pedig gesztenyét.
Hozzávalók:
- 12 tojásfehérje, körülbelül 420 gramm
- 60 dkg porcukor
- 4 teáskanál fehér balzsamecet - ez nem kötelező
A töltelékhez:
- 4 dl tejszín
- 1 vagy 2 csomag gesztenye- én egyet használtam, de lehet kettőt is, annál finomabb lesz
Elkészítés:
A tojásfehérjéket egy mixerrel felverjük nagyon kemény habbá. Mikor kezd keményedni, akkor adagoljuk hozzá részletekben a cukrot, majd a balzsamecetet. Akkor vagyunk készen, amikor meg tudjuk fordítani az
edényt és nem esik ki belőle a hab.
Ezután egy tepsi aljába sütőpapírt teszünk és a fehérjével egy köralakot formázunk. Nekem van egy állítható tortakarikám, én azt használtam. Bőven rakhatunk a fehérjéből, nem kell hogy vékony legyen
a lap. Ezután egy habnyomóval körbe csúcsokat nyomunk.
100 fokon szárítjuk 3 órán keresztül, majd lekapcsoljuk a sütőt és benne hagyjuk még egy darabig, nem vesszük ki rögtön.
Az egyetlen problémám az volt, hogy éjjel álltam neki a süteménynek és két kört kellett sütni. Szerencsés helyzetben vagyok, mert két sütő van a konyhában, viszont az egyik nem időzíthető. A másik karika így tovább száradt mint az ideális idő. Éjjel 3- kor kellett volna kivenni a sütőből és ehelyett én hajnalban riadtam fel, hogy mi lehet a tortával. Szerencsére nem történt semmi baj, csak egy picit elszíneződött a habcsók. Így is finom volt. Mindenesetre ha tökéletes a lapunk, akkor a habcsók torta kívül ropogós és belül krémes. Nálam ez a felső réteg.
Tálalás előtt felverjük a tejszínt és lereszeljük a gesztenyét. Én nem tettem cukrot a tejszínbe, mert a habcsók elég édes.
Mikor készen vagyunk a két karikával, akkor összeállítjuk a tortát. Alulra kerül az első karika, ezt megrakjuk bőven tejszínnel és gesztenyével, majd rákerül a másik karika is, és a tetejét szintén megkenjük tejszínnel és leszórjuk gesztenyével. Nagyon jó hozzá a meggy, én ezzel díszítettem.
A torta minden várakozásomat felülmúlta. Azt gondoltam, hogy az édessége miatt mindenki csak néhány falatot fog enni belőle, de nem így történt.
Ha tetszik a tortarecept, nyomj egy lájkot!