Sós mennyország: duplasajtos-húsos palacsinta
Tisztában vagyok vele, ha palacsintát sütök, akkor a gyerkőcöknek nagy-nagy örömöt tudok szerezni egy-egy hétvégén. A kislányomnál nyerő volt ez a húsos, töltött variáció, a fiam marad az édes változatnál.
palacsintatésztához:
1 db tojás
1 tk. só
1 dl szódavíz
3 dl tej
15 dkg liszt
sütéshez: napraforgóolaj
töltelékhez:
0,5 kg darált sertéshús
1 db vöröshagyma
1 tk. őrölt fűszerpaprika
15 dkg natúr sajtkrém
15 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
tetejére:
5 ek. tejföl
5 dkg reszelt sajt
Elkészítés
Ebből a mennyiségből 8 nagyobb vagy 12 kisebb (sós) palacsintát sütök. A töltelékhez a hagymát apró kockákra vágom és egy kevés olajon megdinsztelem. Ráteszem a darált húst, sózom, borsozom. Ha a hús megpuhult, megszórom pirospaprikával, és felengedem egy bögre vízzel. Hozzáteszem a krémsajtot, végül beleforgatom a reszelt sajt 3/4-ét.
A palacsintákat megtöltöm úgy, hogy a közepére helyezek kb. két evőkanálnyi (palacsinta méretétől függő mennyiségű) masszát és előbb a két szélét behajtom, majd ezek után feltekerem. Egy hőálló tálba sorakoztatom a palacsintákat.
A sajtkrémes-húsos töltelék serpenyőjébe beleteszem a tejfölt, beleforgatom a reszelt sajtot, átmelegítem (ha szükséges, hígításképpen egy pici vizet öntök hozzá), majd ráöntöm a palacsintára. Előmelegített sütőben, 180 fokon összesütöm.
Ajánld másoknak is, ha tetszett!