Sertés T-bone hétköznapi ínyenceknek
Nagyon szeretem a sertéshúst. Rendkívül ízletes, sokszínűen felhasználható és tévhit, hogy egészségtelen. Az én egészségemnek mindenképpen jobbat tesz, mint a csirkemell.
Persze sohasem magammal kell megküzdenem, amikor a konyhapulton két 35 dkg-os, csontos, nyers sertéshús vár a sorára, hanem a családdal. Nem is értem, hogy nem látják meg benne már ekkor a kivételes lehetőséget, hogy ma egy igazi ínyenc fogás kerül az asztalra. De végül belenyugszanak, hogy se nem pasta, se nem csirkemell kerül az asztalra.
Azután, úgy félóra leforgása múlva jön a kisfiam, hogy mikor eszünk már, olyan jó illat van, és amikor megpillantja a sülteket, akkor azt mondja: wow, anya ez istenien néz ki! No de mi is történt abban a harminc percben a konyhában?
2 db egyenként 35 dkg-os csontos rövidkaraj szűzpecsenyével
3 gerezd fokhagyma
1-1 ág rozmaring és kakukkfű
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
Maldon sóvirág
frissen őrölt bors
A tálaláshoz egy-egy szelet fűszervaj, én most még a medvehagymás-bazsalikomos fűszervajból szeleteltem, amiből még maradt egy kevés mutatóban.
Köretként sült krumpli, hagymás steak burgonya, francia krumplipüré és roppanós zöldségek illenek leginkább
Elkészítés
Vastagaljú serpenyőben felforrósítottam a vajat és az olajat, beledobtam a fűszerágakat és a fokhagymát majd oldalanként 1-1 perc alatt kérget sütöttem a steakekre. Csak a serpenyőben fűszereztem őket. Ezután alacsony falú jénaiba helyeztem a húsokat, majd a serpenyő tartalmát ráöntöttem, majd betoltam 20 percre a 150 C fokra előmelegített sütőbe.
Érdemes ellenőrizni sütés közben húsokat, hogy ne maradjanak nyersek, de ne süljenek túl, ne száradjanak ki. Egyszerűen csak nyomjuk meg a húst és érezni fogjuk, hogy mennyire rugalmas.
A család a jobban átsült húsokat kedveli, így maradtak a steakek 20 percig a sütőben, de 15 perc is elégséges lehet, hogy a csontoknál rózsaszín, így még puhább és szaftosabb steaket kapjunk. Kiszárítani, agyonsütni pedig semmiképpen nem szabad!
A húsokat tányérra szedtem, a pecsenyelevet leszűrtem a tálaláshoz. Tálalás előtt 5 percig pihentettem, addig éppen elkészültek az ételfotók.
Tetszett a T-bone steak? Oszd meg másokkal is a receptet!