Sárgabarackos rózsa
Vékony tészta, sok gyümölcs, leheletnyi cukormáz. Ez a Sárgabarackos rózsa titka. A sárgabarack az egyik legkedveltebb gyümölcs hazánkban. Nemcsak finom, hanem egészséges is, mivel tele van A és C vitaminnal. Imádunk beleharapni, és eszméletlenül jó konyhai alapanyagnak tartjuk. Az alábbi sütemény klasszikus nyári édesség, a különlegessége pedig az, hogy gluténmentes és tejmentes alapanyagokkal készült, így többféle étrendbe is könnyen beilleszthető.
Ha táplálékérzékeny van a családban, a süti elkészítésekor az alábbiakra érdemes odafigyelni:
- Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
- Csak olyan kukoricalisztet vásároljatok, amelyen csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy az garantáltan nem szennyeződött gluténnal!
- Gluténérzékenyek házilag darálják meg a cukrot, mert a készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.
- Aki nem érzékeny a tejfehérjére, de laktózérzékeny, laktózmentes vajjal és laktózmentes joghurttal is készítheti.
- Aki tejfehérjére érzékeny, vajat nem, de tejmentes margarint vagy libazsírt használhat a recepthez. Ma már az üzletekben kapható étkezési margarinok transzzsírsav-tartalma 1 % alatt van!
40 dkg sárgabarack
20 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
10 dkg tejtől és gluténtól mentes étkezési margarin
4 evőkanál tejtől mentes szójajoghurt
2 evőkanál házilag darált porcukor
2 tojás
késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből a margarint. A kukoricalisztbe keverjük a szódabikarbónát, majd szétmorzsoljuk benne a margarin felét. Hozzáadjuk a 2 tojást, 1 evőkanál porcukrot és a 4 evőkanál szójajoghurtot. Egyneművé gyúrjuk a tésztát, és negyed órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
Közben kikenünk egy szétkapcsolható tortaformát egy kevés margarinnal, és szétrázunk benne egy kiskanálnyi kukoricalisztet. A megmosott és lecsöpögtetett sárgabarackot kimagozzuk, és 1-2 cm vastag cikkekre vágjuk. A maradék margarint lassú tűzön felolvasztjuk a maradék porcukorral.
A tésztát óvatosan kinyújtjuk, és belesimítjuk a tortaforma aljára úgy, hogy egy kis pereme legyen. Rózsavirág formában elrendezzük a sárgabarackot a tésztán, majd a barackokat megkenjük az olvasztott cukros margarinnal. Előmelegített sütőben sötét aranyszínűre sütjük.
Ha megkóstolnád a sütit, nyomj egy lájkot!