/gasztro/safranyos-mustaros-krumplifozelek/
hirdetés

GASZTRO

Sáfrányos-mustáros krumplifőzelék

Édes pofa ez a krumpli, olyan simulékony. Könnyen összebarátkozott a sáfránnyal és a mustárral.
Turi Anikó írása a Rizsázzunk blogról - szmo.hu
2014. április 05.


Link másolása

hirdetés

A főzelék igenis finom. Az pedig biztos, hogy kísérletezni jó. Mondjuk efelől nem voltak kétségeim, de az aszalt paradicsom kicsit meredek ötletnek tűnt. Aztán meg jól kiderült, hogy a bátor gondolat jó gondolat.

Jó kis krumplifőzeléket (kicsit előkelőbben burgonyafőzeléket) főztem. A sáfránytól csuda színe lett, a mustártól és az aszalt paradicsomtól pedig üde, savanykás íze. Külön előnye az, hogy önnön magával sűrítettem, így csatolt lisztet nem tartalmaz, tehát nem csak nagyon finom, de nagyon gluténmentes is. Előkészítés: 5 perc, főzési idő: kb. 25 perc.

Hozzávalók (2 – 3 főre)

55 – 60 dkg krumpli

1 kis fej vöröshagyma

hirdetés

1 gerezd fokhagyma

0,5 l zöldségalaplé

2 ek. olívaolaj

só, frissen tekert bors

1 babérlevél

1 közepes csipet sáfrány

1 púpos ek. tejföl

1 púpos tk. mustár

4 – 5 db napon szárított paradicsom

Elkészítés

A vöröshagymát megpucoltam és finomra aprítottam. A krumplit megmostam, meghámoztam és kb. 1,5 x 1,5 centis kockákra vágtam. Vízben (hogy ne barnuljon meg) félretettem, amíg a hagymát megpároltam.

Egy kisebb fazekat felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, majd a közepesnél kicsivel erősebb lángon kb. 4 – 5 perc alatt megpároltam rajta a hagymát. Kicsit sóztam, így hamarabb puhult. Időnként megkevertem. Közben megpucoltam és nagyon finomra aprítottam a fokhagymát is.

Amikor a hagyma megpuhult, rádobtam a fokhagymát és alig 1 percig azt is megpároltam. Csak annyira, hogy éppen elindult az illata.

krumpli1

Ekkor a fazékba tettem a felkockázott krumplit, kicsit erősebbre vettem a lángot, és 4 -5 perc alatt kissé lepirítottam. Gyakran megkevertem. Ezután felöntöttem a zöldségalaplével, hozzáadtam a babérlevelet és a sáfrányt, enyhén sóztam, majd lefedve 15 – 20 perc alatt puhára főztem. Krumplitól függ a teljes főzési idő.

Ezalatt, a botmixer edényében, kikevertem a tejfölt a mustárral. Felaprítottam az aszalt paradicsomokat. Amikor a krumpli megpuhult, bő 1 merőkanálnyit kivettem belőle és a mustáros tejfölhöz adtam. A levéből is mertem a botmixer edényébe. Simára mixeltem, majd visszaöntöttem a fazékba, önmagával sűrítettem a főzeléket. Egy kóstolás után még sóztam kicsit, tekertem bele borsot, majd hozzákevertem az aszalt paradicsomot is.

krumpli2

Isteni, laktató, ízes. És a legjobb az egészben, hogy piszok egyszerűen elkészül.

Még több receptet és ötletet rizsazzunk.cafeblog.hu-n találtok.

Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk