hirdetés

GASZTRO

Rutyafesztivál Fehérvárcsurgón

Káposztafej faragás, felvonulás, káposztás házdíszítés és minden, ami csak a káposztával kapcsolatba hozható – ott lesz a hétvégi Rutyafesztiválon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. szeptember 14.

hirdetés

Káposztafej faragás, felvonulás, káposztás házdíszítés és minden, ami csak a káposztával kapcsolatba hozható – ott lesz a hétvégi Rutyafesztiválon.

Rutya-, vagyis káposztafesztivált rendeznek szombaton Fehérvárcsurgón, abban a Székesfehérvár közeli faluban, ahol még néhány évtizede is a káposztatermelés volt az ott élők fő jövedelemforrása.

hirdetés

Ott, ahol egykor a "rutyások" káposztaföldjei voltak, szombaton már kora délelőtt megkezdődnek a fesztiváli programok. Alágyújtanak a bográcsoknak, főzőcsapatok készítenek káposztás ételeket, délután Rutyalovagot választanak, gyaluló- és taposó versenyben mérik össze tudásuket, este pedig szüreti felvonulással és utcabállal zárják a napot az akkorra már alaposan elfáradó résztvevők.

Lehetőség lesz káposztafejekből ötletes figurákat faragni, a legkisebbek kézműves sátorban ügyeskedhetnek, a férfiak pedig a nyitott pincék termékeit kóstolgathatják. Emellett képzőművészeti kiállítás és a település szélén meghúzódó vadasparkban kisállat bemutató is látható.

A jeles alkalomra a fehérvárcsurgóiak "káposztás" díszbe öltöztetik otthonaikat, ezzel is tisztelegve az egykori "rutyások" előtt, akiknek jó minőségű káposztáikért messzi földről is érkeztek a faluba.

Fehérvárcsurgón ma már csak kevesen termesztenek káposztát, pedig az ottani termése hajdan olyan jó minőségű volt, hogy a kereskedők messze földről érkeztek a megvásárlására, de azt megelőzően a termelők még a terület földbirtokosainak, a Károlyi grófi családnak is káposztában fizették az adót.

Helyszín:

Fehérvárcsurgói Viztárózó

Belépő:

A rendezvény látogatása ingyenes!

Ha te is szereted a káposztát, nyomj egy lájkot a cikkre! :)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk