/gasztro/raffaello-torta-hazilag/
hirdetés

GASZTRO

Raffaello-torta házilag

Mit is mondjunk erről a tortáról, hiszen a kép magáért beszél, nem?

Link másolása

hirdetés

Nem túl édes, ezért meg lehet belőle enni akár két szeletet is. Én most két 18 cm­-es tortát sütöttem belőle, mivel Anyák napjára Nagymamámnak vittem ajándékba az egyik kis tortát. Szóhoz sem jutott, mikor meglátta.

De természetesen a hozzávalók egy 25-­28 cm-­es tortára elegendőek. Érdemes délután elkészíteni, és éjszakára a hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek, na és a mandulás lap megpuhuljon. Nyugodtan nekiállhatnak kezdők is, mivel elkészítés könnyű, és

az alábbi recepttel gyerekjáték lesz.

raffaellotorta2

hirdetés
Hozzávalók

Kókuszos piskóta:

7 tojásfehérje

20 dkg cukor

10 dkg liszt

15 dkg kókuszreszelék

1 csipet só

Mandulás lap:

10 dkg liszt

6 dkg porcukor

7 dkg darált mandula

7 dkg vaj

Krém

7 tojássárgája

6 evőkanál cukor

3 cs. tejszínízű pudingpor (főzős)

1 l tej

20 dkg fehér csokoládé

20 dkg vaj

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Először a kókuszos piskótát készítjük el. Egy nagy tortaformát, vagy mint most én is csináltam, két 18 cm­-es tortaformát vajazunk és lisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk. A tojásfehérjét a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet és jól elkeverjük vele. Ezután hozzáöntjük a kókuszreszeléket és ezzel is alaposan elkeverjük.

A tortaformába/formákba öntjük és az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Nézzünk rá 20

perc után, és egy tűvel ellenőrizzük. Ha egy nagy tortát sütünk belőle, a sütési idő több lehet. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a formából kivéve, rácsra téve teljesen kihűtjük.

raffaellotorta1

A mandulás laphoz a lisztet, porcukrot és mandulát összekeverjük, majd a vajjal összedolgozzuk. Ha esetleg nem állna össze (nekem összeállt), akkor kevés hideg vizet tehetünk hozzá. Összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és minimum 30 percre a hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük krém első felét, mivel ki kell hűteni a pudingot. A tojássárgáját a cukorral elkeverjük, belekeverjük a pudingport is. Egy kevés tejjel csomómentesre keverjük ki, majd hozzáöntjük a maradék tejet is és megfőzzük, besűrítjük. A fehér csokoládét beletesszük és addig keverjük, míg felolvad. Fóliával letakarjuk a tetejét, közvetlenül a krémre tegyük, így nem fog bebőrösödni és hagyjuk teljesen kihűlni.

A sütőt újra előmelegítjük 180 fokra. A hűtőből a mandulás tésztát kivesszük és kétfelé vesszük (ha két kis tortát sütünk), de egy esetében egyben hagyjuk. A mandulás tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk akkorára, mint a tortánk lesz. Sülés közben kicsit megfog nőni, de majd a szélét levágjuk, így biztos illeszkedni fog a tortába. Egy sütőlemezre tesszük és az előmelegített sütőben 10-­12 perc alatt készre sütjük. Mikor elkezd pirulni, akkor van kész. Kivesszük a sütőből és a sütőlemezen hagyjuk teljesen kihűlni. Vigyázzunk, mert nagyon törékeny.

raffaellotorta4

A krémhez a vajat habosra keverjük, és a kihűlt pudingot belekeverjük. Jól keverjük össze, ha esetleg a puding kicsit darabos lenne, akkor egy szűrőn passzírozzuk át (következőleg én is így teszek). A kókuszos piskótatortát vágjuk félbe. A mandulás lapot, ha szükséges vágjuk körbe, hogy akkora legyen, mint a kókuszos piskóta. Az alsó kókuszos lapot tegyük rá egy tortatálra, amin majd kínáljuk a kész tortánkat. Sütőpapírból vágjunk csíkokat, és ezt tegyük kicsit a torta széle alá, így majd a végén ezt eltávolítva, nem lesz krémes, kókuszos a tányérunk. A krémből a díszítéshez tegyünk félre pár evőkanálnyit, a többit osszuk el a tortán.

Az alsó kókuszos lapot kenjünk meg krémmel, rátesszük a mandulás lapot. Erre is jön egy réteg krém, majd a kókuszos piskóta teteje. A tortánk külsejét vonjuk meg krémmel, az oldalát is. És innentől kezdve, mindenki kedve szerint díszítheti, de íme, egy, a képen látható díszítés.

raffaellotorta3

A torta szélét kókuszreszelékkel beszórjuk, majd a maradék krémet csillagcsőrös habzsákba töltjük és kis halmokat, habrózsákat nyomunk a torta tetejére körbe. Itt a habrózsa száma a torta szelet számához igazodjon, tehát annyi habrózsát nyomjunk körbe, ahány szeletes a tortánk. A torta közepére is nyomjunk egy kis halmot.

A habrózsák közepére egy-­egy Rafaello-golyót teszünk. Kókuszreszelékkel még a habrózsák között megszórjuk, majd a tortát hűtőbe tesszük, és egy éjszakára ott is hagyjuk. A mandulás lap megpuhul, az ízek összeérnek. Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, segítségképpen KATTINTS IDE és nézd meg a fázisfotókat!

Jó étvágyat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk