Pizza nyalóka
A pizza a mindennapi étkezésünk része lett. Hiába csodálatos egy óriás példány látványa, van amikor csak egy-egy szeletre vágyunk. Ilyenkor jöhet jól a mini pizza, ami pálcikára tűzve külön örömet jelenthet a gyerekeknek, barátoknak. A legfontosabb alapszabály: a tésztát alaposan dolgozzátok ki, a sütő a lehető legforróbb legyen, és az alapanyagok minőségiek.
Hadarik Rita receptje a Rita Konyhája oldalról
Hozzávalók 12 darab pizza nyalókához:
10 dkg tönköly rétesliszt
26 dkg tönkölybúza fehér liszt
1 mokkáskanál só
2,5 dl meleg víz
1 mokkáskanál cukor
15 g friss élesztő
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
A szószhoz:
25 dkg hámozott paradicsomkonzerv
5 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
1 teáskanál nádcukor
1 teáskanál fűszerpaprika és ízlés szerint chili
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál szárított oreganó
Feltétek ízlés szerint
12 db bambusznyárs
A bambusznyársakat áztassuk be hideg vízbe. A tésztához a cukros vízben morzsoljuk el az élesztőt, majd futtassuk fel. A liszteket keverjük össze a sóval, tehetünk bele egy csapott mokkáskanál oreganót is, majd adjuk hozzá az élesztős vizet, az olajat, majd gyúrjuk össze, dagasszuk ki jó alaposan. Tegyük egy tálba, fedjük le tiszta konyharuhával, és kelesszük meg.
Közben készítsük el a pizzaszószt is. A hagymát aprítsuk fel, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre. Az olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a paradicsomot is. Egy fakanállal aprítsuk fel a nagyobb darab paradicsomokat. Sózzuk, adjuk hozzá az oreganót, a cukrot, és lassú tűzön főzzük mártásossá. Fűszerpaprikával, vagy chilivel ízesíthetjük még. Hűtsük ki.
A sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőfokra, ami csak van rajta. Nekem 250 fok, ami légkeverésen + 20-25 fokot rátesz még. Az eredeti pizzát bőven 300 fok felett sütik, így nem féljünk ettől a magas hőfoktól. A megkelt tésztát gyúrjuk át kevés liszttel, majd vágjuk 12 egyforma darabra. A tésztadarabokat gyúrjuk, a tenyerünkben görgessük golyókká.
Lisztezzük meg őket, szúrjunk át rajtuk egy-egy nyársat, majd a sütőpapírral bélelt tepsin lapítsuk őket kb. 10 cm átmérőjű korongokká. Mindegyikre kenjünk vékonyan a szószból, szórjuk meg kevés reszelt sajttal, és tegyünk rá bármit, de ne sokat, ízlés szerint. Az előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt kisülnek. Húzzátok nyársakra, és már ehetitek is.
Még több finom receptért klikkeljetek Rita konyhájára
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)