Harcsa-gyros és hagymalekvár
Ettél már Harcsa-gyroszt? Vagy olvasztott cheddar sajtos, hagymalekváros, pirított baconnel megszórt hot dogot? Esetleg Arigato marha-sajtburgert? Most mindezt megkóstolhatod vasárnap estig a Hold utcai piacon, a II. Street Food Show-n.
Gerlachfalvy Réka írása, Huszár Boglárka képeivel
Az utcai ételek egyáltalán nem ördögtől valók. Csupán az a fontos, hogy megfelelő alapanyagból, hozzáértéssel készüljenek. Az impozáns, mégis kihasználatlan Hold utcai Vásárcsarnok felső szintjére költözött ismét a Dining Guide által életre hívott Street Food Show.
A rendezvényen ismert és kevésbé ismert éttermek, étkezdék, italbárok, kézműves gasztro manufaktúrák, népszerű gasztrobloggerek, sztárséfek mutatkoznak be. Összesen 18 standon várnak benneteket a finomságok. Van aki pusztán csak kitelepült, de olyan kiállítót is találhattok, aki otthonossá és ízlésessé varázsolta a piaci fülkét.
Itt nem csak holmi fesztiválfogások kerültek terítékre, hanem mindenki törekedett arra, hogy a rá jellemző, emblematikus finomságot kínálja. Sőt van aki még az árakat is lefaragta. A cél egyértelműen az, hogy a minőségi gasztronómia széles körben ismert legyen. Ezek a termékek alapvetően nem olcsók, a vásárnak még sincs lehúzós utóíze.
A hivatalos fizetőeszköz a kupon, amit 100 Ft-os, 200 Ft-os, 500 Ft-os címletekben tudsz megváltani, és esetlegesen visszaváltani, közvetlenül a lépcsőnél helyezték el a kupon árusokat. Az ételeket a kerengőben felállított sörpadokon tudjátok elfogyasztani, illetve egy-két standnál saját asztalt is hoztak.
Az adagok változóak, vannak kóstolófalatok és kiadós mennyiségek is, így érdemes előre átgondolni, hogy mivel szeretnétek jóllakni. A bloggerek által készített ételeket középen árulják, ezek 3 fogásos menüként 1500 Ft-ért kaphatóak.
Ha valódi utcai fogásokra vágysz, akkor jó választás lehet a Halkakas, itt a népszerű gyors ételek halas változatban köszönnek vissza. A halbisztró csupán csak fél éve nyílt meg a belvárosban. Az anime hatású Manga Cowboy-nál hamburger specialitásokat találsz. Nem csak a húsevőknek és a keleti ízek szerelmeseinek kedveztek, hanem a vegáknak is.
Sült kolbászt, hurkát és grillcsirkét a badacsonyi Farm Vulcanus-nal fogyasszatok, ők a bio tartás hívei. Igazi görög gyros-ért pedig a Big Gyros Tavernához érdemes betérni, náluk nem csak a receptúra, hanem az alapanyagok is autentikusak. Az újlipótvárosi Sarki Fűszeresnél gourmet-nak titulálható, olvasztott cheddar sajtos, hagymalekváros, pirított baconnel megszórt hot dogra leltek.
Ázsiai stílusú élelmiszert a Papírtigrisnél találsz, ahol nem csak az alapanyagok kiválóak, hanem a tálalásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A gőzölt tésztában kínált süt kacsa, teriyaki szósszal, és a szusi nagyon kedvelt. A kézműves fagyijairól ismert Fragola ezúttal leves fronton törtet, tíz féle testet-lelket melengető levest főztek, legpikánsabb talán a gyömbéres, rozmaringos almaleves.
Húsimádóknak kötelező kör a Csöppentő, ahol igazi házias, magyar ételek vannak. Lökösházi cipókenyéren, friss zöldségek társaságában, különböző sült kolbász és sült szalonna a feltét. A pálinkás tea pusztán ráadás. Az egészség vonal képviselőinek egyértelműen az Alma Vitaminbár nyújt megfelelő táplálékot, ők állandó jelleggel a Hold utcában üzemelnek.
Az év macaronja mellett, jópofa sütinyalókát, francia süteményeket, és péksüteményeket vásárolhattok a La Praline-nál. A Gelato Rosa-nál a fantasztikus, karakteres csokifagyik a tél ellenére is csábítóak, nem beszélve a figurás macaronokról, a finom tortákról és a frissen sült gofriról. A Műhely Kávézóban a művészet a gasztronómiával társul, itt az angolszász sütik és a kávék hódítanak.
A nemzetközileg elismert Botiq' Bar standjánál téli, fűszeres, alkoholos és alkoholmentes, meleg italokat kevernek. A Kézműves Sörösnél a magyar sörkülönlegességeken túl forralt sört is kortyolhatsz. A Szalonspiccben pezsgők, borok, röviditalok, valamint rozéból főzött, gyümölcsökkel dúsított forralt bor is szerepel a választékban. Kísérőként ízléses, egyedi borkorcsolyákat is ehettek.
Vásárfiával a Kézműves Boltocskában tankolhatsz fel. Az Axi's chutney-kat, lekvárokat, szirupokat, a Kőteleki Kaptár mézeket, a Sabrina csoki kézműves finomságokat, és a vajdasági Donum Terrae magkrémeket, olajakat, eceteket árul és kóstolási lehetőséget is nyújt.
Mivel a Street Food Show szervezőinek elképzelése a folyamatosság volt, így várhatóan tavasszal újra megtelik élettel a Hold utca, és kötetlenséggel párosul a magyar gasztronómia.
A vasárnapi blogkóstoló 12:00-16:00-ig tart, a főfogást pedig a portálunkról is ismert blogger Vegasztrománia, diósültje lesz.
December 9-én a rendezvény 10 h és 20 h között tart nyitva.
Cím:
Hold utcai Vásárcsarnok.
V. kerület, Hold u. 13.
Ha tetszik a kezdeményezés, nyomj egy lájkot!