Pavlova torta gyümölcsökkel
Ha szeretitek a habcsókot akkor a pavlovát is szeretni fogjátok, ami tulajdonképpen habcsóktorta és egy orosz balerináról kapta a nevét. Annyira finom, hogy észre sem veszitek, olyan gyorsan elfogy. Születésnapokra, ünneplésre ajánljuk, friss gyümölcsökkel az igazi.
Hozzávalók 3 kisebb tortához:
6 tojás fehérje
csipet só
1 evőkanál almaecet
40 dkg porcukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál vanília kivonat
A tejszínes réteghez:
50 dkg mascarpone vagy 6 dl tejszín
A málnáshoz:
1 kis tálca friss málna
A barackoshoz:
3-4 nektarin
1 evőkanál víz
1-2 evőkanál nádcukor
1 mokkáskanál aprított levendula
1 evőkanál gyümölcsös balzsamecet
A fekete erdeihez:
1 evőkanál víz
1-2 evőkanál nádcukor
20-25 dkg magozott meggy
1-2 evőkanál csoki csepp
A habcsók torta elkészítése:
A fehérjéket válasszuk külön. Tegyünk bele csipet sót. A porcukrot keverjük ki a keményítővel. Kezdjük el verni a tojás fehérjét kézi vagy gépi elektromos habverővel. Amikor már megemelkedett, adjuk hozzá az ecetet, és 2 kanalanként a keményítős porcukrot.
A habot folyamatosan verjük, és kb. fél percenként adagoljuk bele a cukrot. Akkor jó a massza, ha a nyers pillecukor állagára hasonlít a leginkább: ragacsos és nagyon tömör. Ebből az adagból lehet egy hatalmas, két nagyobb, illetve 3 közepes habcsóktortát készíteni.
Az a lényeg, hogy vagy szilikonos sütőpapírra, vagy szilikonos lapra halmozzuk rá a habcsókot kör alakúra. Lehet előtte rajzolni a papírra kört, de egy rutinosabb konyhatündérnek erre nincs szüksége, és ez a torta szép rusztikusan is.
A korong közepe mélyüljön kicsit. 140 fokos vagy légkeverésesen 130 fokos előmelegített sütőbe tegyük a tortákat.
Én légkeveréssel sütöttem és egyszerre volt két tepsi a sütőben. Nem nyitogattam a sütő ajtót, nem cserélgettem a tepsiket.
A 3 közepes méretű habcsóktortához 40 perc sütési idő kellett. Ha nagyobb méretűt sütünk, annak 60, illetve a legnagyobb mérethez 90 perc sütési idő is kellhet. Ha tányérdesszertet szeretnénk belőle készíteni, azaz mini Pavlovákat, akkor 25-30 perccel minimum számolni kell. Ha lejárt a sütési idő, akkor résnyire kinyitott sütőben hűtsük ki. Csak tálalás előtt töltsük be.
A Pavlova akkor jó, ha a külseje ropogós, a belseje krémesen lágy.
Málnás verzió:
A mascarponet vagy a tejszínhabot verjük kemény habbá, és kanalazzuk a torta tetejére. Erre helyezzük el szép rendezetten a málnaszemeket.
Barackos verzió:
A nektarint mossuk meg, majd vágjuk szeletekre a héjával együtt. Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet, szórjuk rá a cukrot, karamellizáljuk. Szedjük rá a barackokat, és az ecetet, és maximum 1-1,5 percig folyamatosan rázogatva süssük át. Legvégül szórjuk meg az aprított levendulával.
Fekete erdei verzió:
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet, szórjuk rá a cukrot, karamellizáljuk. Szedjük rá a meggyet, és csak addig pároljuk, amíg 2-3 ek levet nem ereszt, mert ekkor még szirupos az állaga. Ha tovább pároljuk túl sok levet eresztene meg a gyümölcs. Szedjük ki egy tálkába, és még melegen keverjük bele a csoki cseppeket.
Még több finom receptért klikkeljetek Rita konyhájára!
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)