hirdetés

GASZTRO

Panyolai töltött fánk farsangra

A szezon legjellegzetesebb étele szilvalekvárral megbolondítva.
Hadarik Rita receptje a Rita Konyhája oldalról - szmo.hu
2015. február 08.

hirdetés

A panyolai szilvapálinkáról minden bizonnyal hallottatok már. Panyolán szinte mindenbe kerül szilva. Ma megsütöttem azt a bizonyos hagyományos, panyolai, szilvalekvárral töltött fánkot. Mit mondjak, szuper lett. Tudtak valamit az őseink!

panyolai_ck

panyolai1

Hozzávalók kb. 8 db szép nagy töltött fánkhoz

500 g finomliszt (pl. tönköly finomliszt)

hirdetés

csipet só

10+40 g porcukor

250 ml tej

25 g friss élesztő

2 db tojássárga

50 g olvasztott vaj

hagyományos, cukormentes, sűrű szilvalekvár

olaj a sütéshez

porcukor a szóráshoz

Elkészítés

A tejet megmelegítjük a kis darabokra vágott vajjal és 10 g porcukorral együtt. Majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson (kb. 5 perc). A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és a csipet sót, összekeverjük. A lisztes keverék közepébe lyukat formázunk, beletesszük a tojások sárgáját, és az élesztős vajas tejet.

Összekeverjük, majd alaposan 5-6 percen át dagasztjuk. Ha szükséges (az lesz) pici liszttel szórjuk meg, hogy könnyebben menjen a dagasztás. A dagasztott tésztát, lefedjük konyharuhával, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Én két részre vágtam a kelt tésztát. Az egyik feléből Boti fiam kerek és lyukas fánkokat sütött, a másikból én formáztam négy töltött fánkot. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, majd a szilvalekvárt a tészta szélére kenten a képen látható módon.

panyolai3

panyolai2

A tésztaszélet felhajtottam, levágtam, a tésztaillesztést összenyomkodtam. Majd a töltött tésztát kettéhajtottam és összecsavartam. A fánkokat forró, bő olajban kell sütni.

Egyszerre ne tegyünk kettőnél többet az olajba a csavart fánkból, mert különben nem lesz helye magától megfordulni az olajban. Ha kisült, itassuk le róluk a felesleges olajat, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Ha szereted a fánkot, oszd meg az ismerőseiddel a receptet!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk