Paleós karácsonyi finomságok
A paleo életmódra áttért bloggerünk nagyon kreatív, kitalálta miként kerülhet a húslevesbe cérnametélt és miből készülhet majonéz a halhoz. Ezt az egészséges menüt ugyanakkor nem csak paleósoknak ajánljuk.
A leveshez:
50 dkg csirkeaprólék
1 fej vöröshagyma
2-3 szál sárgarépa
2-3 szál fehérrépa
1 db paradicsom
3-4 db paprika csuma
1 csokor zöldpetrezselyem
szemes bors
só
A levesbetéthez:
2 x 250 g no-carb noodle - angyalhaj-tészta
4 előkészített lazacfilé
2-3 evőkanál tisztított vaj (ghee)
törött bors
só
A mártáshoz:
1 tojássárgája
2 teáskanál Dijoni mustár
1,5 dl paleo-olaj
2 evőkanál méz
törött bors
1 evőkanál apróra vágott friss kapor
só
A körethez:
kisebb darabokra vágott saláta
vékony csíkokra szeletelt répa
vékonyra szelt káposzta
A piskótához:
5 tojás
10 dkg darált dió
5-10 dkg eritritol (nyírfacukor vagy xilit)
A krémhez:
3 db érett avokádó
2 db érett banán
10 dkg holland kakaó
10 dkg olvasztott kókuszolaj
5-10 dkg méz
1 vaníliarúd kikapart magjai
csipetnyi só
A díszítéshez:
ribizli, vagy más bogyós gyümölcs
borostyánlevél (nem ehető dísz)
A leves elkészítése:
A leveshez a csirkeaprólékot hideg vízben kis lángon feltesszük főni, ha forr lehabozzuk. Beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát (csak a gyökerét vágjuk le), a megtisztított répákat, a paradicsomot, paprikát, zöldpetrezselymet és szemes borsot. Sózzuk, és fedővel lefedve legkisebb lángon 2,5-3 órán át főzzük.
Ha megfőtt, a lángot elzárva 20 percet pihentetjük, mielőtt leszűrnénk. A tésztához az angyalhajat átmossuk. Ollóval kisebb darabokra vágjuk, majd forrásban lévő sós vízben 2-3 percig főzzük. Leszűrjük, és a levesbe téve tálaljuk. Ez a tészta nem ázik el, sőt kifejezetten jót tesz neki, ha egy kicsit a levesben ázhat, mert úgy teljesen átveszi a leves ízét.
A lazac a majonéz és a saláta elkészítése:
A mártáshoz a tojássárgáját egy teáskanál mustárral habverő segítségével kikeverjük. A keverést továbbra is folytatva lassan hozzácsorgatjuk az olajat (ha azt tapasztaljuk, hogy a majonéz "összeugrott" hagyjuk abba az olaj hozzáadását és csak akkor folytassuk, ha a keveréstől a krém újra "kisimult"). Végül hozzákeverjük a maradék ízesítő anyagokat. A mártást felhasználásig hűtőszekrénybe tároljuk.
A lazacfilét sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített vajon mindkét oldalán 2-3 perc alatt átsütjük. A filéket az összekevert salátára tálaljuk és meglocsoljuk a mártással.
A fatörzs elkészítése:
A piskótához a diót és az eritritolt összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, és egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat is. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, beleforgatjuk a szárazanyagok keverékét is. Téglalap alakban, sütőpapíros lemezre kenjük, majd 180 fokos sütőben 14 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve tiszta konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd még melegen roládszerűen feltekerjük és megvárjuk, amíg kihűl. Közben elkészítjük a tölteléket, amivel csupán annyi a dolgunk, hogy valamennyi hozzávalóját turmixgépbe, vagy késes aprítóba téve egyneművé dolgozzuk.
A piskótaroládot kitekerjük, megkenjük a krém harmadával és visszatekerjük. Átlósan levágunk belőle egy kisebb darabot (ez lesz az ág). Hozzáillesztjük a törzshöz, és az egészet 8-as, csillagcsőrös habzsák segítségével bevonjuk a krémmel. A gyümölccsel és a levelekkel díszítjük.
További finom recepteket a TücsökBogár blogon ITT találtok.