Otthoni kenyérsütés kezdőknek
Mivel a kenyér az emberiség talán legalapvetőbb élelmiszere és már évezredek óta készítik, nem egy bonyolult dolog. Bár lehet különleges kenyereket is készíteni, de mi most maradjunk az alapoknál.
A kovásszal készült kenyér lenne a legkézenfekvőbb, hiszen a klasszikus kenyérnek három alapanyaga van: liszt, víz, só. A kovász készítése sem ördögtől való, de mivel elég nagy gondosságot, odafigyelést és rengeteg türelmet igényel, első lépésben maradjunk az élesztőnél. Ebből ugyanolyan csodás kenyeret lehet sütni, csak a kovász lenne a klasszikus.
Ennyi meló van vele: 2x10 perc
Várakozási idő: 6-8 óra
Sütési idő: 60 perc
Egy veknihez az alábbiakra lesz szükséged
- 93 dkg liszt (ez alapból sima fehérliszt, de lehet bele tenni egy kevés teljes kiőrkésűt, rozslisztet vagy tönkölylisztet)
- 7,5 dl langyos víz
- 5 dkg élesztő
- 3 teáskanál só
Opcionálisan fel lehet turbózni:
- 1 db főtt, kihűlt és összetört krumplival
- pár evőkanál olivaolajjal
Elkészítés
A lisztet, az elmorzsolt élesztőt és a sót egy tálban összekevered és hozzáöntöd a langyos vizet. Nagyjából 3-4 perc alatt lehet egyneművé dagasztani a tésztát. Tényleg nem kell sokáig, elég ha úgy nagyjából összeáll és az sem baj, ha nem váli el teljesen a tál falától.
Ezután letakarod egy konyharuhával és mehet a hűtőszekrénybe 6-8-10 órára. Értelemszerűen, ha reggel szeretnél friss kenyeret, akkor este készíted elő. Ha pedig este szeretnél friss kenyeret, akkor reggel.
Ha eleget pihent a tészta a hűtőben, a liszttel megszórt pultra/deszkára borítod és megformázod. Lehet úgy is, mint a profik ebben a videóban:
De egyszerűen formázhattok belőle cipót vagy hosszúkás formát. Ezután már mehet is a hideg sütőbe! Ha van kacsasütőt edényetek, az a legjobb. De egy jénai is tökéletesen megfelel, csak legyen teteje!
Beletesztek sütőpapírt és mehet a tészta. Egy éles késsel/pengével pár bemetszést csináljatok a tetején és alaposan vizezzétek be kézzel (csillogjon)! A sütőedény tetejét is öblítsétek át, hogy nedves legyen.
A sütőt nem kell előmelegíteni! Alsó-felső sütésen, 220 fokon 60 percet kell sütni, lefedve. Ha nem elég piros (az lesz), fedő nélkül még süssétek pár percig. Ne essetek kétségbe, ha nem tökéletesen szép és itt-ott kirepedezik, az íze majd kárpótol.
Elméletileg akkor kéne megvágni, ha teljesen kihűlt, de úgyse fogtok addig várni! Langyosan, vajjal a legtökéletesebb! (szerintünk)