hirdetés

GASZTRO

Ötórányi béke és nyugalom mennyei végeredménye

Az étel elkészítése roppant egyszerű, csak nagy adag türelem szükséges hozzá.
Tóth-Nacsa Ági írása a Boldog Kukta blogon - szmo.hu
2015. május 26.

hirdetés

Talán furcsának tartjátok, de én szeretek az alapanyagaim beszerzésénél jelen lenni. Most sem történt másként. Egy marhavágáson jártam, ahol a hentes felajánlott egy szép adag marhapofát. Miért olyan különleges? Elárulta nekem: a marhapofa az egyik legizmosabb része az állatnak, igazi ínyencfalat. Sütve vagy párolva az izmok miatt kocsonyás, omlós finomság lesz a végeredmény.

Kutattam egy kicsit receptek után, de a vörösboros változaton kívül nem dúskáltam ötletekben. Amikor az internet felmondja a szolgálatot, akkor jön a Larousse gasztronómiai lexikon és a francia konyha. Na itt mindig találok valami okosságot, nem hiába szeretem én annyira. Az alapötlet a vaskos könyvből származik, de én belenyúltam egy kicsit és változtattam rajta. Elkészítési idő: 5 óra (Nem tévedés!)

marhahus1

Hozzávalók 2 személyre

60 dkg marhapofa

hirdetés

30 dkg felaprított füstölt szalonna (kolozsvári például)

30 dkg sárgarépa

30 dkg olajbogyó

5 dl fehérbor

5 dl víz

4 gerezd fokhagyma

4 db közepes vöröshagyma

10 szál kakukkfű

bors

0,5 dl olívaolaj

Elkészítés

Mindegyik marhapofát elfelezzük, papírtörlővel megszárítjuk, vékonyan sózzuk, borsozzuk (kb. 1/2-1/2 kávéskanálnyi darabonként.Kevés olívaolajon forró serpenyőben egy kis kérget pirítunk mindkét oldalára kb. 1-1 perc alatt. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és a hús sütéséből megmaradt olívaolajon kicsit megpirítjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk (hagymát 8 részre, a répát 3 cm-es darabokra, fokhagymát karikákra). Egy magas falú fedeles sütőedénybe szórjuk az előbbieket, hozzáadjuk az olívabogyót és a pirított szalonnát.

marhahus6

marhahus2

marhahus4

marhahus3

marhahus5

Enyhén megsózzuk és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal az egészet és összekeverjük. Megszórjuk friss kakukkfűvel a zöldségeket és a tetejükre helyezzük a húsokat.

Felöntjük borral és vízzel az edény tartalmát, majd befedjük és 5 órára alacsony fokozaton omlósra sütjük a húsokat. Mennyei végeredményt kapunk!

Mielőtt nekiállsz, ajánld ismerőseidnek is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk