Óriáspince Szekszárdon
A szekszárdi Bodri Család öt generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel, borkészítéssel. Pár napja nyitott új kupolás pincéjük, amely európai viszonylatban is kuriózumnak számít. A megnyitón mi is részt vettünk, hogy kiderítsük, miért is érdemes Szekszárdra mennetek.
Gerlachfalvy Réka írása
Fotó: Bocskay Zsolt
A kiváló természeti adottságokkal rendelkező tolnai székhely, Szekszárd, méltán nevezhető borvárosnak, hiszen közel négyezerötszáz pincéje van. Hogyan lehet a sokaságból kitörni, mitől lesz országosan ismert és elismert egy-egy termék, mi az a vonzerő, ami állandó jelleggel odacsábítja a turistákat? Ezekre és az ehhez hasonló kérdésekre ad választ a Bodri Pincészet története.
Bodri István hobbiszinten kezdett el borászkodni, majd a tisztviselők szürke világát otthagyva évről-évre bővítette a birtokot. Végül a hobbiból életforma lett. Négy évvel ezelőtt kerültek a Bodri borok az országos piacra, és számos hazai és magyar versenyen elért eredmény is bizonyította, hogy ezek a borok megállják a helyüket a nagyközönség előtt is.
Fotó: Benke Péter, Apacs Stúdió
A lelkesedést még nagyobb lendület követte, a Bodri Pincészet óriási fába vágta a fejszéjét, Faluhely-dűlőben megépítette üdülőkomplexumát, amelynek központja az ezernyolcszáz négyzetméter alapterületű, tizenkét kupolás pince. A kupolák hét méter magasak és hét méter szélesek, elképesztő hatást fejtenek ki.
Fotó: Benke Péter, Apacs Stúdió
A rusztikus, középkort idéző építmény pincerészében 25 óriási modern, csillogó koracéltartály, és hagyományos tölgyfahordók sorakoznak. Jelenleg százhúsz, százötvenezer palack készül itt.
A pincében óriási étteremrész is működik, ahol igény szerint készülnek a fogások, és többféle rendezvényre is alkalmas a helyszín. A megfáradt borvendégek pedig korlátozott számban meg is pihenhetnek a házban, hat kétszemélyes szoba vár titeket. Így az a probléma sem merül fel, hogy csak az ihat, aki nem vezet, itt mindenki élvezheti a hegy zamatos levét. Az épületet virágos halastavak övezik, akárcsak a mesékben.
Fotó: Bocskay Zsolt
Itt egy videó is az óriáspince-rendszerről:
De mi garantálja, hogy senki nem marad szomjas? A jó borok, természetesen. A Bodri szelekció rendkívül tág. Hatvan százalékban sztenderd, tizenöt százalékban prémium, huszonöt százalékban a kettő közötti minőséget állítják elő.
Külső megjelenésre egyedülálló a női nevekkel ellátott, üde, virágos címkével tarkított fiatalos kollekciójuk. A fehér kadarka Kati névre hallgat, nekünk ez nagyon ízlett, testesebb rozéjukat Orsira, a lágyabbat Rozi-ra, míg fehér cuvee-jüket pedig Sárira keresztelték.
Fotó: Bocskay Zsolt
Faluhely sorozatuk címkéjén is látszik, hogy itt komoly, testes borokról szól a fáma. Olyan komoly vörös fajták sorakoznak itt, mint a Cabernet Sauvignon-, a Kékfrankos-, a Merlot-, a Bikavér-, a Cabernet Franc-, vagy akár a Pinot Noir Válogatás.
Prémium vörös több is van, egyrészt Optimus Gold Qv, és az Optimus Qv - amelyek válogatott szőlőből, különleges érleléssel készülnek. És ilyen a köztársasági elnök borai közé is beválasztott Kadarka, melyet a hagyományos és az új technológia ötvözésével állítanak elő. Felsorolásunk nem teljes, de mindenképp kiemeljük még legnépszerűbb terméküket, a Bodrikutyát, ami kékfrankos-merlot házasítás.
A Bodri márkanév nem korlátozódik kizárólag a borokra, különleges törkölypálinkáik és kézműves bonbonjaik is vannak. A borpárlatot csak kívülről vettük szemügyre, de a Bodri-Bon-ból többfélét is megkóstoltunk. A csokoládék egy-egy borhoz lettek kitalálva. A sáfrányos szilvakrémmel töltött étcsokis csodától egyszerűen odáig voltunk.
Hozzájuk tartozik a Bor és Halásztanya Étterem is, szintén Szekszárdon. A vendéglőben a halételek mellett tradicionális helyi fogások készülnek. Az egyik ilyen a csokis-boros kuglóf erdei gyümölcsmártással, ezt meg aztán végképp nem lehet kihagyni.
Fotó: Bocskay Zsolt
Mi lesz a Bodri jövője? A felmérések bebizonyították, hogy a szekszárdi régió alatt is kiváló termálvíz bugyog. Ezt a lehetőséget kihasználva Bodri István wellness- és termálhotelt szeretne nyitni a birtokon.
Fotó: Benke Péter, Apacs Stúdió
Amíg az elképzelés megvalósul, addig is látogassatok el Faluhelyre, vegyétek szemügyre a különleges pincét, kortyolgassatok finom borokat. Családdal, barátokkal egyaránt alkalmas hely a gasztronómiai és borászati élvezetekre, valamint feltöltődésre.