hirdetés

GASZTRO

Nem hiszel a szemednek, mit művelhetsz a mákkal

Az egyik legütősebb desszertet mutatjuk meg, csak figyelj!
Csaba receptje az Örülten Jó Ételek blogon - szmo.hu
2016. február 23.

hirdetés

A múltkor sajnos, vagy szerencsére, (majd eldöntitek) volt egy kis időm gondolkodni és közben elkészült 150 darab zsemlegombóc. Mi lenne, ha ezt nem zsemléből, hanem kifliből készíteném. Talán egy kicsit lágyabb, gyengébb ízű lenne?

Na, de álljunk meg egy szóra a kifliből mást szoktunk csinálni..., például mákos gubát! Aha. Valóban; és azt nem lehetne vízben kifőzni... miért ne! Azt hiszem valahogy így született a következő desszertem.

gubagomboc2

Hozzávalók

4 db kifli

hirdetés

10 dkg liszt

10 dkg mák

10 dkg méz

5 dkg mazsola

1 cs. vaníliás cukor

1 db tojás

2 dl tej

5-6 dkg margarin

porcukor

a mártáshoz:

1 csomag puncs ízű pudingpor a leírtak szerint elkészítve, illetve ha mártást készítünk, akkor több tejjel, tehát hígabbra.

Elkészítés

A kifliket felkarikázzuk és a margarinon kissé megpirítjuk. Egy keverőtálba borítjuk és megszórjuk a lisztel, jól összeforgatjuk. Tejet a mézzel és a mazsolával felmelegítjük és ráöntjük a lisztes kiflire, ráütjük a tojást, rászórunk 3-4 dkg mákot, valamint a vaníliás cukrot, és egy csipet sót. Keverőlapáttal alaposan összekeverjük, ha úgy látjuk, hogy akad még szárazabb kifli darabka, egy csepp tejet tehetünk még hozzá, de vigyázva, ne legyen nagyon laza!! (Próbáljuk meg inkább hosszabb ideig keverni, akár kézzel, hogy eltűnjenek a keményebb darabkák!)

A közben feltett és már forrásban lévő, enyhén sós vízbe; állandóan nedvesített kézzel pici kb. 2,5cm-es (ez még dagadni fog főzés közben) gombócokat formálunk. Lassú forrással 10-15 percig főzzük, majd lecsepegtetve, de nem leszárítva, ízlés szerint cukrozott mákba hempergetjük a gombócainkat.

gubagomboc1

Elkészítjük a mártást. Én most kétféle képen tálalom; hideg és meleg desszertként illetve melegen, langyosan akár főételként is, egy finom, gazdag, tápláló leves (gulyásfélékre gondolok) után. A hideg változatnál a pudingot a csomagoláson leírtak szerint készítem és bevonom vele a gombócokat. A melegnél pedig hígabbra (több tejjel és cukorral) főzöm és a gombócokra, mellé tálalom.

Nem árt, ha megjegyzitek az Őrült Szakács jelszavát, hogy Őrülten Jó Ételeket egyetek: FANTÁZIA, BÁTORSÁG, JÓ ÉTVÁGY!!!

Oszd meg a receptet, ha tetszett a gubagombóc!

gubagomboc2


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk