Nem hinnéd, hol leltek Magyarország legjobb éttermére
A "világ leghíresebb étteremkritikusa" - legalábbis a 444.hu szerint -, Andy Hayler néhány napja Magyarországra látogatott - és ha már itt volt, néhány étterembe is benézett. A kritikust egyébként a Foodies (Világevők) című dokumentumfilm budapesti bemutatójára érkezett, de ha már itt volt, néhány étterembe is ellátogatott a legjobbak közül, és élményeit a honlapján is megosztotta.
Budapesten két Michelin-csillagos éttermet keresett fel Andy Hayler, az Onyxot és a Borkonyhát, mindkettő 14 pontot érdemelt ki a szigorú étteremkritikusnál a maximális 20-ból. Tudni kell, hogy Halyernél 20/20 osztályzatot kapni gyakorlatilag lehetetlen. Előfordult, hogy egy 3 Michelin-csillagos éttermet ő csak 15 pontra értékelt. Ezt figyelembe véve érdemes olvasni, hogyan értékelte a magyar éttermeket.
Andy Hayler - Fotó: Wikipédia
Az Onyx szerinte egy nagyon elegáns étterem, ami modern magyar konyhát visz, ám a borok aránytalanul drágák itt. A marhapörköltet 16 pontra értékelte a kritikus, ami nála nagyon jó eredménynek számít, de a többi fogás korántsem nyűgözte le, gondjai voltak az alapanyagokkal és a konyhai munka színvonalával is. Összességében csalódásnak nevezte az Onyxban elköltött étkezését.
Bár a Borkonyhát is 14 pontra értékelte, ez a hely érezhetően jobban tetszett a kritikusnak. Ebben a "laza hangulatú, a klasszikus magyar fogásokat megújító étteremben" csak a desszerttel akadt komolyabb gondja Andy Haylernek: íztelennek találta benne a gyümölcsöt, és erőltetettnek érezte a rászórt robbanós cukrot. A kiszolgálást és a remek borokat viszont pozitívumként említette.
Hideg kacsamájpástétom a Borkonyhából, a fenti képen lecsót láthattok ugyaninnen - Fotók: Facebook
Életkép a Borkonyha konyhájából - Fotó: Facebook
A kritikus a fővároson kívül Tokajba is elutazott, és útba ejtette az Encsen található Anyukám mondta éttermet is. Bár ez az étterem is 14 pontot kapott nála a lehetséges 20-ból, a honlapján olvasható szöveges értékelés alapján mégis úgy tűnik, a magyar éttermek közül ez volt az étteremkritikus kedvence.
“Elbűvölő étterem, ahol egyszerű, élvezhető fogásokat szolgálnak fel, kiemelkedő színvonalú alapanyagokból. Mi mást várhatna el az ember egy étteremtől”
- írta Hayler a honlapján. Külön is kitért az olasz paradicsom, a helyi eper és csirke magas színvonalára, elámult az itt kapható tokaji borok nevetségesen alacsony árán, és kiemelte az étteremre jellemző kiváló ár-érték arányt. A kávét sem hagyta szó nélkül: azt is megdicsérte.
Andy Hayler a fentieken kívül még két budapesti éttermet keresett fel. A a Four Seasons Gresham vadonatúj éttermét, a Kollázst valószínűleg azért nézte meg, mert ebben a szállodában lakott. Ez az étterem ugyan csak 12 pontot kapott, de Hayler hangsúlyozza, hogy ez egy szálloda étterme, aminek nem feladata a gasztronómia megújítása - pusztán ki kell szolgálnia a nemzetközi vendégsereget.
Anyukám mondta, Encs - Fotó: Facebook
Focaccia, d'Osvaldo sonka, straciatella - az Anyukám mondta egy fogása a tavaly előtti Gourmet Fesztiválon - Fotó: Viágevő / Facebook A másik étterem, amit a neves kritikus meglátogatott, a a VII. kerületi pincehelyiségben működő Olimpia. Ezt az éttermet 13 pontra értékelte a férfi, aki elsősorban az alacsony árakon ámult el. Mint írta, azért az 5 ezer forintért, amibe itt a teljes ebédje került, Londonban egy középkategóriás étteremben még előételt sem rendelhetne. via 444.hu Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!