Nem gondolnád, hogy a fánk így is tökéletes lehet
Fánkot sütöttem, de most nem édeset, hanem sósat. Méghozzá krumplival. Hasonló mint a krokett, de mégis más. Annál sokkal egyszerűbb és összesen csak három hozzávaló kell az elkészítéséhez. Burgonya, liszt és tojás. Ez a fánk kiválóan alkalmas vadhús mellé, vagy egy sima sült kísérőjeként vagy akár egyszerűen egy mártogatóval, ahogy most tálaltam.
Mivel a burgonyához jól passzol a spenót, így emellett döntöttem. Jó fokhagymásan és krémesen. Mennyei eledel. És ha sütünk mellé egy omlettet is, nos akkor tuti "tele a pocakom" lesz a vége.
a fánkhoz:
60 dkg burgonya
200-300 g liszt
2 tojás
ízlés szerint só
olaj a sütéshez
mártogató:
25 dkg bébispenót
1 gerezd fokhagyma
2 csapott evőkanál liszt
2 dl főzőtejszín
2 dl tej
só
őrölt fekete bors
csipet szerecsendió
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és pürét készítünk belőle. Kihűtjük. Mikor kihűlt a burgonya, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a sót. Lágy tésztát gyúrunk belőle. Természetesen a burgonya víztartalmától függ a liszt mennyisége, ha nagyon ragadna még a tészta, mehet hozzá még egy kevés liszt.
A kész tésztát alaposan belisztezett gyúrólapra borítjuk, lisztes kézzel ujjnyi vastagra lapítjuk, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk belőle a fánkokat. A közepét is kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk és szaggatjuk amíg el nem fogy. Egy lábosba olajat forrósítunk és aranybarnára megsütjük benne a fánkokat. Sütés után papírtörölközőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj leitatódjon róluk.
Míg sülnek a fánkok, addig elkészítjük a mártogatót is. Egy serpenyőbe 2-3 kanál olajat forrósítunk, világosra megpirítjuk benne a lisztet, hozzányomjuk a fokhagymát majd elkeverjük a tejjel és a tejszínnel. Sima, krémszerű mártássá főzzük. Ízesítjük a mártást sóval, borssal és szerecsendióval. Félre tesszük.
A spenótot leöblítjük, majd enyhén sós vízben 5 perc alatt megpároljuk. A spenótot ez után leszűrjük, késsel megvágjuk és forrón a mártásba keverjük. A fánkokat a mártogatóval tálaljuk.
Ha tetszett a recept, oszd meg a barátaiddal is, mielőtt nekifognál!