/gasztro/nem-gondolnad-hogy-a-fank-igy-is-tokeletes-lehet/
hirdetés

GASZTRO

Nem gondolnád, hogy a fánk így is tökéletes lehet

Felejtsétek el a lekvárt és a csokiöntetet! A fánk ezzel a mártogatóssal sem fog csalódást okozni.

Link másolása

hirdetés

Fánkot sütöttem, de most nem édeset, hanem sósat. Méghozzá krumplival. Hasonló mint a krokett, de mégis más. Annál sokkal egyszerűbb és összesen csak három hozzávaló kell az elkészítéséhez. Burgonya, liszt és tojás. Ez a fánk kiválóan alkalmas vadhús mellé, vagy egy sima sült kísérőjeként vagy akár egyszerűen egy mártogatóval, ahogy most tálaltam.

Mivel a burgonyához jól passzol a spenót, így emellett döntöttem. Jó fokhagymásan és krémesen. Mennyei eledel. És ha sütünk mellé egy omlettet is, nos akkor tuti "tele a pocakom" lesz a vége.fank_spenottal-3

Hozzávalók

a fánkhoz:

60 dkg burgonya

200-300 g liszt

hirdetés

2 tojás

ízlés szerint só

olaj a sütéshez

mártogató:

25 dkg bébispenót

1 gerezd fokhagyma

2 csapott evőkanál liszt

2 dl főzőtejszín

2 dl tej

őrölt fekete bors

csipet szerecsendió

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és pürét készítünk belőle. Kihűtjük. Mikor kihűlt a burgonya, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a sót. Lágy tésztát gyúrunk belőle. Természetesen a burgonya víztartalmától függ a liszt mennyisége, ha nagyon ragadna még a tészta, mehet hozzá még egy kevés liszt.

A kész tésztát alaposan belisztezett gyúrólapra borítjuk, lisztes kézzel ujjnyi vastagra lapítjuk, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk belőle a fánkokat. A közepét is kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk és szaggatjuk amíg el nem fogy. Egy lábosba olajat forrósítunk és aranybarnára megsütjük benne a fánkokat. Sütés után papírtörölközőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj leitatódjon róluk.fank_spenottal-1fank_spenottal-7

Míg sülnek a fánkok, addig elkészítjük a mártogatót is. Egy serpenyőbe 2-3 kanál olajat forrósítunk, világosra megpirítjuk benne a lisztet, hozzányomjuk a fokhagymát majd elkeverjük a tejjel és a tejszínnel. Sima, krémszerű mártássá főzzük. Ízesítjük a mártást sóval, borssal és szerecsendióval. Félre tesszük.

A spenótot leöblítjük, majd enyhén sós vízben 5 perc alatt megpároljuk. A spenótot ez után leszűrjük, késsel megvágjuk és forrón a mártásba keverjük. A fánkokat a mártogatóval tálaljuk.

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Ha tetszett a recept, oszd meg a barátaiddal is, mielőtt nekifognál!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk