Nektarinos-ribizlis kosárka
Tojásmentes, laktózmentes, tejfehérjementes sütemény, így a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják.
Hozzávalók:
A kosárkához:
25 dkg finomliszt
1/2 csomag tejtől mentes sütőpor vagy mokkáskanálnyi szódabikarbóna
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg tejmentes margarin
1 evőkanál tejmentes szójajoghurt
25 dkg szárazbab a vaksütéshez
sütőpapír
A krémhez:
10 dkg nektarin
10 dkg ribizli (6 dkg a krémhez, 4 dkg a díszítéshez)
1 zacskó tejtől mentes vaníliás pudingpor
3,5 dl tejtől mentes rizsital vagy zabital
1 púpozott evőkanál porcukor
Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!
Elkészítése:
Szárazon jól összekeverjük a lisztet, a sütőport, a porcukrot és a vaníliás cukrot.
Szétdörzsöljük a hideg margarinnal úgy, hogy ne maradjanak benne darabok. Hozzáadjuk a szójajoghurtot, majd összegyúrjuk. Ha túl száraz és darabos a tészta, még egy kis szójajoghurttal lazíthatunk rajta.
Negyed órára hideg helyre tesszük.
Liszttel megszórt deszkán kis adagonként nyújtjuk ki a tésztát kb. 3 milliméter vastagságúra. Kibéleljük vele a kosárka formákat, a szélekről lesimítjuk a felesleget. Egy-egy darab sütőpapírt teszünk a kosárkákba, a papírra babot szórunk. Így nem fog a tészta felemelkedni a kosárka közepén.
Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos hőmérsékleten halvány rózsaszínre sütjük. Hamar megsül! Még melegen óvatosan kifordítjuk a formából.
Miközben hűl a tészta, elkészítjük a krémet.
Meghámozzuk a nektarint, kimagozzuk, összedaraboljuk és botmixerrel összetörjük.
A száráról leszedett ribizlit mosás és lecsöpögtetés után átpasszírozzuk.
A pudingport összekeverjük egy kis rizsitallal (vagy zabitallal), hozzáöntjük a többi folyadékot, megcukrozzuk és feltesszük főni alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve.
Ha már elkezd sűrűsödni, belekeverjük a krémszerű nektarint és a ribizlit, ezután besűrűsödésig főzzük.
A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk a krémet, majd a kosárkákba kanalazzuk. Ribizliszemekkel díszítjük.
A süteményt egy kis időre a hűtőszekrénybe tesszük, hidegen tálaljuk.
Még több glutén-, laktóz-, tejfehérje-, tojásmentes és vegetáriánus ételért katt ide!
Recept&Fotó Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot!