Narancsos csokitorta
Hozzávalók:
A tortához:
1 bögre csicseriborsó liszt vagy teljeskiörlésű liszt
1 bögre zabliszt vagy sima liszt
1/2 bögre cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1/2 bögre datolya szirup vagy méz
1/3 bögre nádcukor
2 evőkanál őrölt lenmag
6 evőkanál víz
1 db narancs reszelt héja
1 bögre frissen facsart narancslé
1/4 bögre olívaolaj
1 evőkanál narancslekvár
A csokoládé ganache-hoz:
3/4 bögre kókusztej
1 bögre 70%-os csokoládé
1 evőkanál kókuszolaj vagy vaj
1 evőkanál méz
1 vaníliarúd kikapart magjai
A recepthez használt bögre 2,5 dl-es
Egy kis tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel, keverjük össze és tegyük félre. Száraz teflonserpenyőben pirítsuk meg a csicseriborsó lisztet (4-5 perc). Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: pirított csicseriborsó liszt, zabliszt, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna és só. Egy másik tálban keverjük össze a datolyaszirupot a nádcukorral, adjuk hozzá a vizes lenmag keveréket, a narancslevet, a narancs héját, az olívaolajat és a lekvárt.
Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz, majd keverjük simára a tésztát.
Öntsük az egészet egy kerek sütőpapírral kibélelt 22 cm átmérőjű formába. Süssük a tortát 180 fokon kb. 10 percig, majd 170 fokon kb. 20 percig. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük ne süssük túl, mert, akkor kiszárad. Hagyjuk a formában kihűlni.
Egy kis lábasban alacsony lángon melegítsük és olvasszuk össze a kókusztejet a kókuszolajjal, mézzel és a vaníliával. Vegyük le a tűzhelyről, tegyük bele a csokoládét és folyamatosan kevergessük, amíg a csoki felolvad és sima lesz. Hagyjuk hűlni, majd csurgassuk rá a torta tetejére. Díszíthetjük narancs szeletekkel a tetejét.
További vega, vegán ételekért katt: Zizi kalandjai blogra!
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)