hirdetés

GASZTRO

Nagyon zöld tavaszi saláta

Szemet gyönyörködtető, színpompás salátát ajánlunk az előttünk álló forró napokra.
Turi Anikó írása a Rizsázzunk blogról - szmo.hu
2014. június 07.

hirdetés

Tavasszal képtelen vagyok eldönteni, milyen zöldségek kerüljenek a salátába. A piacok felrobbannak a zöldektől, és persze, a határozottságom messze földön híres. Vagy hírhedt. De ez már egy másik történet.

Szóval, hosszas agonizálás után egy nagyon zöld salátát csináltam, zöld spárgával, zöldborsóval, bébispenóttal, friss kaporral és zöldcitrommal.

Hozzávalók (2 főre):

1 nagy marék bébi spenót

6 – 8 vékony szál zöld spárga

hirdetés

2 marék zsenge friss zöldborsó (kb. fél csésze)

2 – 3 db kisebb hónapos retek

1 marék pörkölt pisztácia, durvára vágva

4 – 5 db fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom

az öntethez:

1 kis gerezd fokhagyma

1 ek. bodzás fehérborecet

1 ek. zöldcitromlé

3-4 ek. olívaolaj

1 tk. méz (vagy több, ízlés szerint)

1 kis csokor friss kapor, finomra aprítva

1 nagy csipet só

1 csipet frissen tekert bors

fejenként 1 buggyantott tojás

Elkészítés

Először elkészítettem az öntetet. A hozzávalókat egy kis befőttes üvegbe tettem, rácsavartam a kupakot és alaposan összeráztam. Félretettem.

A spárgát megmostam, majd kb. 1,5 centis darabokra vágtam. Három szál spárgát félretettem, amit később kevés olívaolajon egyben meggrilleztem. A forró olívaolajon oldalanként 3 percig pirítottam a közepesnél kicsit erősebb lángon.

salata3

Kifejtettem a zöldborsót, azt is leöblítettem. Egy kisebb fazékban vizet forraltam, sóztam 1 ek. sóval, majd a lobogó vízben kb. 1 perc alatt blansíroztam a spárgát és a borsót. Jéghideg vízbe tettem, és hagytam kihűlni. Kiszedtem a vízből és hagytam megszáradni.

Amíg a spárga és a borsó kicsit megszáradtak, megfőztem a buggyantott tojást. Egy kis lábasban vizet forraltam. Amikor a víz felforrt, alacsonyra vettem alatta a lángot. A víz éppen csak gyöngyözött. A tojást felütöttem egy kis pohárba, majd nagyon óvatosan a gyöngyöző vízbe csúsztattam. Pontosan 3 percig főztem, majd egy kiszedő lapáttal tányérra tettem.

salata1

Vékonyan felszeleteltem a retket, csíkokra vágtam az aszalt paradicsomot. A pisztáciát durvára aprítottam. Összeállítottam a salátát.

A bébi spenótot, a spárgát, a zöldborsót, a retket, a pisztáciát és az aszalt paradicsomot egy nagy tálba tettem. A tetejére tettem a buggyantott tojást és a grillezett spárga végeit is. Meglocsoltam az öntettel és megettem. :)

Nyomj egy lájkot, ha te is megennéd!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk