/gasztro/nagy-virsli-teszt-erre-figyeljetek-mielott-megveszitek/
hirdetés

GASZTRO

Nagy virsli teszt: erre figyeljetek, mielőtt megveszitek!

Ha igazán finom és minőségi virslit akartok enni Szilveszterkor, érdemes megfogadnotok ezeket a tanácsokat.
Forrás: Szupermenta blog - szmo.hu
2014. december 30.


Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hivatalos blogja összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a Szilveszter és az újév legnépszerűbb harapnivalójának számító virsliről. Íme azok a dolgok, amelyeket nem árt észben tartanotok:

Mivel a virslik, párizsik és felvágottak a gyorsan romló húskészítmények közé tartoznak, 0 és +5 fok közötti hőmérsékleten kell tárolni őket. A romlás leggyakoribb oka ugyanis a nem megfelelő hűtés, ami a bélbe töltött termékeken felületi nyálkásodást okoz (főként a különféle baktériumok elszaporodása miatt). Az említett romlást okozó mikrobák közül néhányan hűtőhőmérsékleten is szaporodnak, így néhány védőgázas csomagolású terméket a kibontás után hűtőszekrényben is csak pár napig szabad tárolni.virsli3

A virsli összetételét Magyarországon a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, csak akkor hozható forgalomba, ha minősége megfelel az előírásban rögzített elvárásoknak. Ezekben az áll, hogy virslinek a legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt termékek nevezhetőek.

Melyik a legjobb virsli?

A Pénzcentrum.hu munkatársai vakteszt segítségével próbáltak ki 12 fajta virslit, hogy megállapítsák, melyiket érdemes leginkább megvásárolni. A következő eredményre jutottak: íz és állag szempontjából első helyen a a Linessa bécsi virsli végzett - a tesztelők kiemelték kellemesen füstölt ízét, illetve azt, hogy igazi roppanós típus. Bár akadt olyan is, aki túl sósnak találta.

A második helyet a Spar frankfurti virslije érte el, sokan kiemelték róla, hogy csúnya színe ellenére finom. A harmadik helyezett a Tesco bécsi virsli és a Pick békebeli virsli lett holtversenyben. Előbbinél a legtöbb kóstoló nagyra értékelte a roppanósságot és azt, hogy természetes színe van, valamint ízét sokan harmonikusnak ítélték. A Tesco terméke volt az egyetlen, amelyik az egyik tesztelőnél ízre és állagra is maximum pontot kapott.

hirdetés

A teljes tesztet IDE KATTINTVA olvashatjátok el.

virsli1

Kép forrása: Szupermenta blog

virsli4

Lehetnek füstöletlenek, füstöltek, illetve füstölt ízesítésűek is. A füstölt íz kialakítása kétféle módon történhet: természetes úton keményfa elégetésével, vagy füstaroma párologtatásával.

A készterméknek az előírás szerint legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Érzékszervi tulajdonságain kívül (alak, méret, burkolat, állomány, szerkezet, metszéslap, szín, íz, illat) kémiai paramétereket is előír a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék. A felhasznált húst tekintve készülhet sertésből és/vagy marhából, valamint baromfiból.

Mint a húskészítménynél általánosan, így a virslik esetében is a felhasznált hús mennyisége az, amely a legnagyobb mértékben befolyásolja a termék minőségét. Minél nagyobb egy virsli hústartalma, annál biztosabb, hogy jó minőségű a termék. Vásárláskor mindig olvassátok el a csomagoláson feltüntetett információt a hústartalomról, és ha van rá módotok, azt válasszátok, amelyik nagyobb százalékban tartalmaz húst.

Ha hasznos volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk