/gasztro/mozi-a-zoldsegesnel/
hirdetés

GASZTRO

Mozi a zöldségesnél

Akár mozit vagy vitaestet is rendezhetnek egy most nyílt új zöldségesboltban.

Link másolása

hirdetés

A Klauzál téren van egy zöldséges, ami most újra nyílik. A környékbelieknek ez nem újdonság, 1956-tól Gottfried Zoltán, azaz Zoli bácsi és felesége, Magda néni üzemeltették több mint negyven éven keresztül a népszerű üzletet.

Az új üzemeltetője a szintén többgenerációs zöldséges Uliczki család. Most a két família a három generáció, összefogva a Lumen csapatával újra életre hívta a régi Klauzál téri vállalkozást.

A Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató, egy olyan konstrukció hogy tulajdonképpen három egységből áll. Van a zöldséges, a fotóművészeti alapítvány (ők felelnek az arculati elemkért, belső építészeti részért) és a közösségi szolgáltató. Egy olyan többfunkciós tér, amely napközben zöldséges bolt, zárás után pedig konyhaművészet és a kortárs kultúra veszi át a terepet. A berendezések modulokból állnak és bárhogy alakíthatóak, rendezhetőek. A tér így adhat helyet: workshopoknak, tanfolyamoknak, színpadnak, bemutatóknak, beszélgetéseknek és akár szűkkörű vetítéseknek. Kortárs design, képzőművészet és a gasztronómia találkozik itt.

hirdetés

Nyár elején összeültek az alapítók és kitalálták, hogyan is lehetne a legjobban hasznosítani a meglévő teret. A két testvér Uliczki Soma és Uliczki Dénes édesanyjukkal viszik a zöldséges részt. A Gottfried lányok, Juli és Judit a Lumen Alapítvánnyal dolgozik majd együtt, a nyitvatartási idő után.

"Mindenki azt hozta, amihez ért" - teszik hozzá nevetve a lányok. Így létrejött egy eddig teljesen egyedülálló üzlet Budapesten. Fontosnak tartják, hogy ezt a mindig is kereskedő és iparos jellegű környéket újraélesszék. Nagyon hiányolták azt a részét a kerületnek, ahol olyan boltok vannak, hogy egy vasárnapi ebédhez minden helyben kapható lenne.

"Szeretnék visszahozni azt a hangulatot a városrészbe, ami itt régen is uralkodott. Egy olyan zöldségest üzemeltetni, ahova szívesen járnak a vásárlók" - mondja lelkesen Dénes. Talán ez a legfontosabb az egészben, a bolt atmoszférája. Mert itt nem az a lényeges, hogy újra megnyílt egy zöldséges. Az sem, hogy kihasználva a hely nyújtotta lehetőségeket, működik egy közösségi szolgáltató. Nem ez lenne a különös, hanem az egész hely szelleme, ami a család hozzáállása nélkül nem is létezhetne.

Megfizethető áron kisebb árukészlettel, de itt meg lehet találni mindenféle olyan speciális alapanyagot, amivel különleges ételek is elkészíthetőek. Ahol mindenféle kulináris élményben gazdag dolgokra szert lehet tenni. Ilyenek a csatnik, kézműves lekvárok (van ami diabetikus), Misura sütik (glutén és tojásmentes, allergiásoknak), korpás kekszek, olívaolajak. Bármilyen egytál ételekhez különböző zöldségek, durumlisztes házi tészták is kaphatók..

Ezért lehet kapni ebben az üzletben koriandert, mindenféle friss fűszereket nemzetközi konyhához, őstermelőktől vett gyümölcsöket, hogy mindez a vásárlóknak könnyen beszerezhető legyen. Megspórolva ezzel a rohangálást egyik helyről a másikra , hogy egy egzotikusabb menü is az asztalra kerülhessen.

Az ahogyan egy olyan világot szeretnének újrateremteni ezen a sarkon, amit a pestiek régen is ismerhettek a város különböző részein. A járdát taposva feleszmélni, hogy nem csak a felgyorsult világban létezhetünk, elidegenedve egymástól, közömbösen. Lehet szerethető kis helyeket teremteni ma is. Olyan kereskedést ahova jó bemenni, válogatni, beszélgetni, nem pedig egy futószalagra felpakolni a családi vacsorákhoz valókat.

Ha te is elmennél a Lumenbe, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk