Mentsd meg a maradék sonkát!
Gondoltam, hogy jó lesz valamelyik este vacsorára, így még húsvétkor elrejtettem hozzá a sonkát. Muszáj volt eldugni, különben elfogy. Vacsorára tökéletes választás, mert 1 óra alatt kész van. Ebből 30 perc a sütés, a másik 30 perc pedig az összeállítás, ami szintén nem nagy feladat.
tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 kiskanál só
12 kanál víz, ha szükséges
töltelék:
20 dkg főtt sonka
20 dkg zöldborsó
1 csokor újhagyma
kevés vaj vagy olaj
20 natúr sajtkrém
2 tojás
2 dl főzőtejszín
1 kiskanál só (nekem ennyi kellett)
ízlés szerint őrölt, fehér bors
Elkészítés
A tésztával kezdjük. A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Ha nem akar összeállni a tészta, akkor 1-2 kanál vizet adjunk hozzá, de csak óvatosan. Ha összeállt a tészta, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A sonkát kockákra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A vajat vagy olajat egy tapadásmentes serpenyőben felolvasztjuk, majd a sonkát és a borsót is beletesszük, kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk az újhagymát is, de ekkor már nem sütjük tovább. A sajtkrémet a tojással kikeverjük, belekeverjük a tejszínt is és a sonkás keveréket.
Előkészítünk egy kb. 25 cmes piteformát. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy a formát kibélelve vele, az oldalára is jusson. Villával megszurkáljuk. Majd beleöntjük a tölteléket. Szépen eligazgatjuk, majd az előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 perc alatt megsütjük.
Én 30 percig sütöttem, ekkora szépen megpirult a teteje, át is sült. Mielőtt kivesszük a formából várjunk egy kicsit, hogy ne legyen tűzforró. Melegen tálaljuk, majonézzel, tormával.