/gasztro/mennyit-hasznaljunk-edesitokbol-cukor-helyett/
hirdetés

Mennyit használjunk édesítőkből cukor helyett?

Nyírfacukor, sztívia, eritritol: elmondjuk, miből mennyi kell.
Andrea cikke a Salátagyár blogon - szmo.hu
2015. február 15.


Link másolása

hirdetés

Tiszteletreméltó dolognak tartom, ha valaki elhatározza, hogy lemond a finomított cukorról (=répacukor) és helyette természetes édesítőszereket választ. Azonban az, hogy az egyes receptekbe hogyan illesszük be – a tudomány jelenlegi állása szerint – egészséges édesítőszereket, némi kísérletezgetést és tapasztalatszerzést igényel.

Ezt szeretném megkönnyíteni most azzal, hogy összegyűjtöm a fogyni vágyók, cukorbetegek, életmódváltók három legnépszerűbb édesítőszerének adagolásával kapcsolatos tudnivalókat.

cukor2

Nyírfacukor (xilit, xylit)

hirdetés

Külsőre és édesítő erőben is megegyezik a kristálycukorral. Elvileg. Az én tapasztalatom szerint ugyanis másképp édes (kevésbé tömény), mint a kristálycukor, ezért 10-15%-kal öbbet kellett használni belőle, vagyis 10 dkg cukor helyett 11,5-12 dkg-ot.

Tipp: érdemes a szervezetünket apránként adagolva hozzászoktatni, ugyanis többeknél okoz a hozzászokási periódusban puffadást vagy hasmenést.

nyirfacukor1

Stevia (sztevia, sztívia)

Édesítő ereje állagától függően változó. A stevia napi mennyiségi korlátozás nélkül biztonságosan fogyasztható, azonban egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíze van. Sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja édes ízét.

Stevia por: édesítő ereje a répacukor 300-szorosa, így 20 g stevia por kb. 6 kg kristálycukornak felel meg.

Tipp: süteményekben használva hiányzik a cukor tömege, így a tésztához cukor helyett stevia port használva a tészták laposabbak lesznek. Ez úgy küszöbölhető ki, ha a hiányzó édesítőszer mennyiséget némileg több liszttel, illetve keményítővel kevert stevia porral pótoljuk. (A keményítő javítja a sütemények állagát.)

stevia

stevia_tabl

Tabletta: a stevia tabletta akár 200x is édesebb lehet mint ugyanolyan súlyú kristálycukor. Általában egy tabletta egy darab kockacukornak felel meg.

Tipp: a stevia port és a tablettát sütés előtt tanácsos először meleg folyadékban feloldani. A tabletta és a porok tejben, annak magas zsírtartalma miatt, csak melegítéskor kezdenek oldódni.

Szárított, őrölt stevia levelek

Kb. 30x édesebbek, mint azonos mennyiségű kristálycukor, vagyis 10 dkg kristálycukor helyett használjunk 3 gramm stevia levelet.

Tipp: ízesítsük teánkat stevia levéllel: 34 levélkét tehetünk egy csésze bármilyen teához, majd forrázzuk le, vagy egy „teatojást” megtöltünk stevia levéllel és a kannába tesszük a szokásos tea mellé. Egy adag 23-szor is felhasználható egyre hosszabb áztatási idővel.

Folyékony stevia kivonatok: a stevia fluid 50-szer, a szirup pedig akár 200-250-szer édesebb is lehet, mint azonos mennyiségű kristálycukor. Tapasztalatom szerint 3 dl folyadékhoz elegendő 8-10 csepp stevia fluid.

cukor3

Eritritol

Jó tudni, hogy édes íze csupán 60-80% a kristálycukorénak, ezért kb. másfélszer többet kell belőle használni (10 dkg kristálycukor helyett 15 dkg eritritol.)

Tipp: 160°Cig nem veszíti el édes ízét, és nincs utóíze. Jól kombinálható más édesítőszerekkel.

Négyszeres édesítő hatású steviaeritritol keverékek

Egyre népszerűbbek, édesítő erejük valóban négyszerese a kristálycukorénak és az édesség jellegében is leginkább ez emlékeztet a kristálycukorra. Teában, kávéban, édességekben alkalmazva valódi répacukor feelinget nyújt és valóban elegendő belőle az előírt cukormennyiség negyed része.

Nyomj egy lájkot, ha hasznos volt a cikk!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk