GASZTRO

Mennyei sütemények 20 percre a belvárostól

A biatorbágyi Kemenes cukrászathoz Budapestről is érdemes ellátogatni. Nemcsak finom, egészséges is minden.

Link másolása

Kis vidéki cukrászdából elég sok van, de legtöbbjük a "semmi extra" kategóriába tartozik. Ahhoz, hogy egy helyre az ott élőkön kívül mások is felfigyeljenek, valami tényleg különlegessel kell előállni. A Kemenes cukrászat legújabb, biatorbágyi egységében épp ezzel kísérleteznek, és a lehető legjobb úton haladnak.

Az üzletvezető-tulajdonosnak, Barta Editnek már kislányként is szívügye volt a sütés-főzés. Rengeteg időt töltött a konyhában, azon belül is az édességek voltak a kedvencei. Aztán messzire sodorta az élet: konyhafelszerelés vállalkozást indított, aminek a gazdasági válság vetett véget. Ekkor, ötvenes éveinek közepén járva határozta el, hogy megvalósítja gyerekkori álmát.

_NSZ2786

_NSZ2817

2011 májusában alapította meg cukrászüzemét és a hozzá tartozó nagykereskedést. Saját üzletben ekkor még nem gondolkodott, inkább a már akkor is országos hálózattal rendelkező Lipóti Pékségnél kopogtatott süteményeivel. Sikerrel járt: először csak néhány egységben jelentek meg a Kemenes termékek, egy évvel később viszont kizárólagos beszállítók lettek.

Ma Zalaegerszegtől Makóig 125 helyen kaphatók a nevükkel fémjelzett édességek és péksütemények, hat saját teherautóval szállítják ki a megrendeléseket az egész országba. Összesen 58 embernek adnak munkát, a gyártás háromszor akkora területen folyik, mint a kezdetekkor.

_NSZ2780

_NSZ2781

_NSZ2782

Az Allée bevásárlóközpontban már 2-3 éve működik egy Kemenes sütis sziget, amely a földszinten található, most azonban elérkezettnek látták az időt, hogy egy valódi, beülős cukrászdát is nyissanak. A Lipótival persze továbbra is együttműködnek, annyira, hogy közvetlenül az új saját üzletük mellett szintén a lánc egy péksége található. Amikor mindkettő nyitva van, szabadon át is lehet járni a kettő között.

A beltér barátságos és modern, jól látszik, hogy nagy hangsúlyt fektettek rá. A finomságokkal teli pult rögtön magára vonja tekintetünket, de a berendezés is nagyon igényes. Még egy kis ajándéksarkot is kialakítottak, ahonnan minőségi teákat, kávékat és lekvárokat kínálnak. Apropó kávé: az Illy cég termékeit árulják, ami garancia a legmagasabb ízélményre.

_NSZ2770

_NSZ2802

_NSZ2812

Cukrászathoz képest szokatlan újdonság, hogy ebédmenüt is kínálnak: mindennap 12-től délután 3 óráig két-két levesből és főételből választhattok, így akár egy teljes főétkezést le lehet bonyolítani náluk.

Na de a hangsúly mégis a desszerteken van. Ezen a téren pedig teljes a bőség zavara: a pultban hosszú sorokba és oszlopokba rendezve sorakoznak a finomabbnál finomabb édességek. Nagy részük hagyományos házi recept alapján készül, Edit vagy valamelyik családtagja kreativitását dicséri.

_NSZ2814

_NSZ2772

_NSZ2778

Azt talán mondanunk sem kell, hogy kizárólag természetes alapanyagokat használnak. Nincs tartósítószer, se mesterséges színezékek, vagy aromák. A pogácsájukba még a krumplit is maguk törik és főzik meg. Bár ez sokkal több munka, az eredmény annyival jobb lesz, hogy bőven kifizetődő. Megkóstoltuk, valóban.

A paleo étrendet követőknek jó hír, hogy külön blokkot szenteltek ezeknek az édességeknek. Nem hiányzik a fagylaltpult sem, de jelenleg karácsonyi szezon lévén bejglik sorakoznak rajta. Márciustól viszont fagyizni is lehet majd, a változatos ízű gombócok mellett különleges gyümölcsszószokkal is készülnek.

_NSZ2779

_NSZ2804

_NSZ2826

Barta Edit mottója szerint ha az ember szeretetből csinál valamit és azt akarja, hogy az jó legyen, akkor az jó is lesz! Csak egyetérteni tudunk, ez a hely az élő példa rá. Ha kedvet kaptatok hozzá, hogy ellátogassatok, érdemes akár egy kirándulással egybekötni: a közelben található a híres viadukt, valamint a Nyakas-kő is, amit csodás túraútvonalak szegélyeznek.

Kemenes Cukrász Manufaktúra

Cím: 2051 Biatorbágy, Ország út 4.

A Meggyfa utca nevű Volán-buszmegálló közvetlenül a bejárat mellett van (Kelenföldről óránként többször indulnak ide járatok), és a vasútállomás is csak pár perc séta. Kocsival az M1-es autópályán vagy az 1-es főúton még gyorsabban megközelíthető.

Nyitva tartás: a cukrászda mindennap 10-19 óráig, a pékség hétköznap 6-19 óráig, hétvégén 6-13 óráig.

Honlap: KATT IDE és kövessétek folyamatosan frissülő Facebook oldalukat is, hiszen a napi menüjüket itt mindig megtaláljátok.

Ha szívesen ellátogatnál, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Engedélyezte az Európai Bizottság a házi tücsköt mint élelmiszert
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ráadásul a jószágok kevés takarmányt igényelnek.

Link másolása

Az MTI tudósít az Európai Bizottság döntéséről, miszerint a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként ezentúl elismertek lesznek az európai piacon.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:

e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra - közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Link másolása
KÖVESS MINKET: