/gasztro/mennyei-sutemenyek-20-percre-a-belvarostol/
NULL
hirdetés

GASZTRO

Mennyei sütemények 20 percre a belvárostól

A biatorbágyi Kemenes cukrászathoz Budapestről is érdemes ellátogatni. Nemcsak finom, egészséges is minden.
(x) Láng Dávid, fotók: Nagy Szabolcs - szmo.hu
2015. december 15.

hirdetés

Kis vidéki cukrászdából elég sok van, de legtöbbjük a "semmi extra" kategóriába tartozik. Ahhoz, hogy egy helyre az ott élőkön kívül mások is felfigyeljenek, valami tényleg különlegessel kell előállni. A Kemenes cukrászat legújabb, biatorbágyi egységében épp ezzel kísérleteznek, és a lehető legjobb úton haladnak.

Az üzletvezető-tulajdonosnak, Barta Editnek már kislányként is szívügye volt a sütés-főzés. Rengeteg időt töltött a konyhában, azon belül is az édességek voltak a kedvencei. Aztán messzire sodorta az élet: konyhafelszerelés vállalkozást indított, aminek a gazdasági válság vetett véget. Ekkor, ötvenes éveinek közepén járva határozta el, hogy megvalósítja gyerekkori álmát.

_NSZ2786

_NSZ2817

2011 májusában alapította meg cukrászüzemét és a hozzá tartozó nagykereskedést. Saját üzletben ekkor még nem gondolkodott, inkább a már akkor is országos hálózattal rendelkező Lipóti Pékségnél kopogtatott süteményeivel. Sikerrel járt: először csak néhány egységben jelentek meg a Kemenes termékek, egy évvel később viszont kizárólagos beszállítók lettek.

hirdetés

Ma Zalaegerszegtől Makóig 125 helyen kaphatók a nevükkel fémjelzett édességek és péksütemények, hat saját teherautóval szállítják ki a megrendeléseket az egész országba. Összesen 58 embernek adnak munkát, a gyártás háromszor akkora területen folyik, mint a kezdetekkor.

_NSZ2780

_NSZ2781

_NSZ2782

Az Allée bevásárlóközpontban már 2-3 éve működik egy Kemenes sütis sziget, amely a földszinten található, most azonban elérkezettnek látták az időt, hogy egy valódi, beülős cukrászdát is nyissanak. A Lipótival persze továbbra is együttműködnek, annyira, hogy közvetlenül az új saját üzletük mellett szintén a lánc egy péksége található. Amikor mindkettő nyitva van, szabadon át is lehet járni a kettő között.

A beltér barátságos és modern, jól látszik, hogy nagy hangsúlyt fektettek rá. A finomságokkal teli pult rögtön magára vonja tekintetünket, de a berendezés is nagyon igényes. Még egy kis ajándéksarkot is kialakítottak, ahonnan minőségi teákat, kávékat és lekvárokat kínálnak. Apropó kávé: az Illy cég termékeit árulják, ami garancia a legmagasabb ízélményre.

_NSZ2770

_NSZ2802

_NSZ2812

Cukrászathoz képest szokatlan újdonság, hogy ebédmenüt is kínálnak: mindennap 12-től délután 3 óráig két-két levesből és főételből választhattok, így akár egy teljes főétkezést le lehet bonyolítani náluk.

Na de a hangsúly mégis a desszerteken van. Ezen a téren pedig teljes a bőség zavara: a pultban hosszú sorokba és oszlopokba rendezve sorakoznak a finomabbnál finomabb édességek. Nagy részük hagyományos házi recept alapján készül, Edit vagy valamelyik családtagja kreativitását dicséri.

_NSZ2814

_NSZ2772

_NSZ2778

Azt talán mondanunk sem kell, hogy kizárólag természetes alapanyagokat használnak. Nincs tartósítószer, se mesterséges színezékek, vagy aromák. A pogácsájukba még a krumplit is maguk törik és főzik meg. Bár ez sokkal több munka, az eredmény annyival jobb lesz, hogy bőven kifizetődő. Megkóstoltuk, valóban.

A paleo étrendet követőknek jó hír, hogy külön blokkot szenteltek ezeknek az édességeknek. Nem hiányzik a fagylaltpult sem, de jelenleg karácsonyi szezon lévén bejglik sorakoznak rajta. Márciustól viszont fagyizni is lehet majd, a változatos ízű gombócok mellett különleges gyümölcsszószokkal is készülnek.

_NSZ2779

_NSZ2804

_NSZ2826

Barta Edit mottója szerint ha az ember szeretetből csinál valamit és azt akarja, hogy az jó legyen, akkor az jó is lesz! Csak egyetérteni tudunk, ez a hely az élő példa rá. Ha kedvet kaptatok hozzá, hogy ellátogassatok, érdemes akár egy kirándulással egybekötni: a közelben található a híres viadukt, valamint a Nyakas-kő is, amit csodás túraútvonalak szegélyeznek.

Kemenes Cukrász Manufaktúra

Cím: 2051 Biatorbágy, Ország út 4.

A Meggyfa utca nevű Volán-buszmegálló közvetlenül a bejárat mellett van (Kelenföldről óránként többször indulnak ide járatok), és a vasútállomás is csak pár perc séta. Kocsival az M1-es autópályán vagy az 1-es főúton még gyorsabban megközelíthető.

Nyitva tartás: a cukrászda mindennap 10-19 óráig, a pékség hétköznap 6-19 óráig, hétvégén 6-13 óráig.

Honlap: KATT IDE és kövessétek folyamatosan frissülő Facebook oldalukat is, hiszen a napi menüjüket itt mindig megtaláljátok.

Ha szívesen ellátogatnál, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
GASZTRO

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.

hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

A Disney nyilvánossá tette kedvelt édességük receptjét

A fagyasztott desszert elkészítése könnyebb, mint azt gondolnánk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 12.

hirdetés

Ha valaha is jártál Disneyland-ben, akkor nagy esély van rá, hogy már kóstoltad a nagy népszerűségnek örvendő „Dole Whipet”. A Dole Whip a Disney hivatalos fagyasztott desszertje, ami csak a meseparkokban és a cég által üzemeltetett üdülőhelyeken kapható – írja a Mirror.

Először 1986-ban mutatták be Disneyland Adventureland részén egy Tiki bárban, és mivel hatalmas sikert aratott, a mai napig fent van az étlapon.

Ha még nem volt lehetőséged megkóstolni, akkor itt a lehetőség, hogy megtedd. A Disney először tette nyilvánossá a receptet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, mindössze három összetevőre van szükségünk. A hagyományos ízvilág eléréséhez a Disney szerint egy nagy gombóc vanília fagyi, 120 ml ananászlé és két csésze fagyasztott ananász kell.

Az összes hozzávalót egy turmixgépbe kell tenni, majd addig kell keverni, míg krémes állagot nem kapunk.

hirdetés

Lapozz a posztért:



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2020. december 08.

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: