Melyik a jobb palacsinta? – Magyar vs. amerikai
A palacsintasütésről mindenki azt mondja, hogy pofonegyszerű dolog. És tényleg az, viszont szerintem, mint a cukrászatban általában, a palacsintánál sem árt betartani a pontos arányokat. Persze találomra is össze lehet dobni a nagyjából jó palacsinta tésztát, de ha megvannak valaminek a tökéletes arányai, akkor miért csinálnánk, csak nagyjából úgy? Ha valami valahogy jó, akkor kicsit több, vagy kicsit kevesebb liszttel/tejjel/vízzel nem lesz ugyanolyan jó.
Gyerekkoromban sokszor próbáltam találomra palacsinta tésztát keverni, és nagyjából mindig jó lett, de hol ilyen, hol olyan. Az az érdekes, hogy most felnőtt fejjel, hátam mögött rengeteg tapasztalattal én bizony, bevallom, kimérem a palacsinta tészta hozzávalóit, mert szerintem így lesz tökéletes.
Az amerikai palacsinta a hagyományossal szemben tartalmaz egy kis sütőport, és sűrűbb a tésztája, így vastagabbra lehet sütni. Az amerikaiak általában juharsziruppal meglocsolva tálalják, és képesek hozzá sült bacont enni, az nekem elég meredek párosítás, így mogyorókrémmel és nutellával töltöttem meg a palacsintatornyot, a tetejét pirított (pekán)dióval szórtam meg, Szerintem isteni lett! Brutál kalóriabomba, szóval azért csak óvatosan!
Pénteken a FEM3Café műsorában palacsintáztam, nem is egyedül, hanem a kisfiammal. Visszanézhető itt. (A képernyőre tévedésből rossz receptet írtak ki, szóval ne azt kövessétek, hanem az itt a blogban leírtat!).
Íme a hozzávalók összehasonlító jelleggel, hogy szemléltessem a különbséget. Egy adag 1-1 tojásból készül, innentől már csak fel kell szorozni, ha többet szeretnénk. Hagyományosból dupla mennyiséget érdemes alapból csinálni, amerikaiból nekünk négyünknek elég szokott lenni az egy tojásos adag.
6 db magyar palacsintához:
125g liszt
1 db tojás
150 ml tej
100 ml szóda
1 evőkanál olaj
csipet só
12 db kis amerikai palacsintához:
100g liszt
25 g cukor
1 db tojás
150 ml tej
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál olvasztott vaj
csipet só
tálaláshoz:
a hagyományoshoz ízlés szerint bármi
az amerikaihoz: Nutella, banán, juharszirup, dió (vagy még jobb ha van: pekándió)
Elkészítés
A hagyományos palacsinta tésztáját az összekeverés után nem árt egy picit pihentetni. Forró enyhén olajozott serpenyőben szép vékonyra sütjük, majd ízlés szerint megtöltjük.
Az amerikai palacsinta hozzávalóit kézi habverővel simára keverjük és máris süthetjük is. Mini merőkanállal (A gyerekek játékkonyhájából való) forró olajozott serpenyőben egyszerre hármat sütünk belőlük. Ha a tészta felülete elkezd hólyagosodni, akkor kell megfordítani.
Az aranybarnára sütött palacsintákat vékonyan megkenjük a Nutellával, néhány banánszeletet ültetünk rájuk, majd így rétegezve tornyot építünk belőlük. A tetejére juharszirupot csurgatunk, és megszórjuk a pirított magvakkal. Azonnal tálaljuk.
Oszd meg a barátaiddal, mielőtt nekifogsz!