Megvannak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei
Izgalmas ízkombinációk és a kora nyári gyümölcsök domináltak az idei Magyarország Cukormentes Tortája versenyre nevezett torták első zsűrizésén. Idén a zsűri asztalára többnyire olyan torták kerültek, melyekben domináltak a piros és fekete bogyós gyümölcsök, de kedvelt alapanyag volt a citrom, a csokoládé és a túró is. A cukrászok bátor megoldásokkal is előrukkoltak:
akadt a többi között kecskesajtos és bergamottos ízesítésű édesség is.
A verseny első fordulóját Lajosmizsén, a hagyományos Cukrász Juniálison tartották meg. Immáron ötödik alkalommal nevezhettek a cukrászok hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortáikkal, melyek az egészségtudatos táplálkozásnak megfelelő alapanyagokból készültek.
A győztes tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatjátok meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.
A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a zsűri. Fontos volt többek között az összetétel, az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalom, az újszerűség, de az íz és a küllem volt a döntő szempont.
A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia, Mautner Zsófi és Vadon Jani, a három dobogós kiválasztásakor leginkább a hagyományos ízek és a kreatív megoldások ötvözetét értékelték.
A júliusi döntőben kiderül, hogy meggyes-málnás, feketeribizlis vagy erdei gyümölcsös torta lesz a győztes idén.
A három dobogós torta:
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 2012-ben indította el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke idén Nándori László aranykoszorús cukrászmester. A zsűri tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Lajos Mary cukrász, Szőke Zoltán cukrász, Vadon János, rádiós műsorvezető, Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa, Mautner Zsófi, gasztroblogger és a főtámogató 77 Elektronika Kft. képviseletében Ági Tamás, kereskedelmi igazgatóhelyettes pontozták az édességeket.
Ha szívesen belekóstolnál a döntős tortákba, nyomj egy lájkot!