Meggyes-mákos sodort rétes
A sodort rétes különlegessége, hogy a tésztája vékony, a töltelék benne viszont jó sok. Remek vendégváró desszert, de egy kiadós leves után második fogásként is helytáll.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- kb. 2 dl tej (általában másfél deci elég szokott lenni)
- zsír a kenéshez
A meggyes-mákos töltelékhez:
- 15 – 20 dkg darált mák (attól függően, ki mennyire szereti kevesebb vagy több mákkal)
- magozott meggy félbevágva
- 8-10 dkg nádcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej (ha túl sűrű lenne a töltelék, adhatunk hozzá még kevés tejet)
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- kevés őrölt szegfűszeg
- opcionális: 1 tojásfehérje kemény habbá verve – ha túl tömörnek találjuk a tölteléket, ezzel lazíthatjuk
A rántáshoz:
- 2 evőkanál zsír
- 3 evőkanál liszt
Elkészítése:
Rugalmas tésztát gyúrtam a hozzávalókból. Nem kell megijedni, ragacsos, nokedlitésztára emlékeztető lehet az állaga. Ilyenkor néhány plusz szórásnyi liszttel megoldódik a kérdés.
Letakarva pihentettem addig, amíg elkészítettem és kihűtöttem a rántást. A zsírt felhevítettem, majd halvány zsemleszínűre pirítottam benne a lisztet. Miután kihűlt, kinyújtottam a tésztát 2-3 mm vékony téglalapra, megkentem a rántással, majd feltekertem, mint a bejglit. Hűvös helyen (most a hűtőben) 1 órán át pihentettem.
A mákos töltelékhez a darált mákot elkevertem a tejjel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a szegfűszeggel és a száraz fehérborral. Hozzáadtam a citromhéjat és a citromlevet is. Közepes tűzös 5-6 perc alatt, folyton keverve összefőztem, majd hagytam kihűlni.
1 evőkanálnyi zsírt kiolvasztottam egy kis serpenyőben. Kibéleltem egy tepsit sütőpapírral. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Ez gázsütőn a 4-es fokozat.
A tésztát négy részre vágtam, mindegyiket vékonyra, már-már átlátszóra nyújtottam. Először sodrófával, majd alányúltam és a tenyereimmel óvatosan húzni kezdtem. A tésztalap közepére zsemlemorzsát szórtam, ami megfogta kicsit a töltelék nedvességtartalmát.
Ezután elosztottam rajta a máktölteléket és ráraktam a meggyet is. Az olvasztott zsírral megkentem a töltelék mellett a tészta egyik oldalát. A tészta száraz felét a töltelékre hajtottam, majd erre rá a zsírral megkent oldalt is.
A sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megkentem olvasztott zsírral és pirosra sütöttem. A mi sütőnkben ehhez nagyjából 3/4 óra kellett.
Ha te is szereted a rétest, nyomj egy lájkot!