Marharagu Guinness sörrel turbózva
Néhány éve Nógrád megye, szűkebb értelemben a Palócföld szerelmese lettem. A dombok, lankák sokasága, a tiszta levegő, a "habcsók felhők" mind mind ámulatba ejtenek és el is határoztuk, hogy egyszer lesz ezen a környéken egy takaros kis parasztházunk, ahová el lehet vonulni. Egy varázslatos kis eldugott világot fedeztünk fel Cserhátsurányban.
Hétvégén ismét egy horgásztúrát tettünk itt a Vadkan tavon. Péntek délben eldobtam mindent a kezemből és hátrahagytam az irodát, majd Imádottammal útra keltünk. Mondanom sem kell, hogy a gasztroszekcióért én vagyok a felelős. Ilyenkor elmaradhatatlan némi hús, fűszerek és egy csipet rafinéria. Már napokkal előbb kiterveltem ezt az egyszerű és gyors marharagut.
Férfiak és nők egyaránt szeretni fogják ezt az ételt és a magányos horgászok is bátran hozzáláthatnak az elkészítéséhez. Nem igényel nagy tudást, de a végeredmény lenyűgöző. Ilyen egyedülálló konyhában ritkán főz az ember. Elkészítési idő: 15 perc előkészítés + 45 perc főzés
60 dkg marhacomb (vaddisznó combbal is isteni)
30 dkg sárgarépa
30 dkg csiperkegomba
20 dkg lilahagyma
3 dl Guinness sör
1/2 ek. friss kakukkfű (szárítottal helyettesíthető)
50 dkg paradicsomsűrítmény
10 ek. Worcestershire szósz
1/2 ek. só
2 ek. sertészsír
50 dkg óföldeáki spenótos tészta
Elkészítés
Első lépésben a főzőedényünket két evőkanál zsírral kikenjük. A marhahúst kb. 2x2 cm-es kockákra felvágjuk. A sárgarépát, lilahagymát, gombát megtisztítjuk, majd a húshoz hasonlóan mindegyiket nagyobbacska darabokra vágjuk. A gombának kifejezetten jót tesz, ha csak elnegyedeljük, nem fonnyad össze apró darabokra főzéskor. A főzőedénybe a halmozzuk a hússal együtt a zöldségeket.
Az ízesítés következik. Kakukkfű leveleit lehúzzuk a kicsi ágacskákról és megszúrjuk vele a ragunkat. Majd az elengedhetetlen Worcestershire szósz következik. Pontosan 10 evőkanálnyi. Végül a paradicsomsűrítmény és a só kerül a lábasunkba. Szépen összeforgatjuk az alapanyagokat és közepes lángon feltesszük főni.
Még a főzés elején meglocsoljuk 3 dl Guinness sörrel. Ha nincs kéznél vagy valami olcsóbbal helyettesítenénk, akkor használjunk karakteres ízű barna sört. Más teendőnk nincs is hátra, mint befedni egy fedővel az ételt és 45 percig türelmesen várakozni.
Az ízek mesésen összeérnek, a bő léből végül sűrűbb szaft lesz és mindenki megnyalja a 10 ujját utána. Bocsánat, nem szoktam ennyire elfogult lenni a saját ételemmel, de most telitalálat volt ez a recepttúra.
Tálaláshoz óföldeáki spenótos tésztát kínáltam. A tésztába spenótot, egy kis fokhagymát és némi parajdi sót is gyúrtak. Gourmet mennyország!
Nyomj egy lájkot, ha megkóstolnád!