Maradékmentés: zöldhagymás koszorú zöldcsütörtökre
Holnapután nevezetes nap lesz. Keresztény szempontból nagycsütörtök, amikor Jézus a tanítványaival elfogyasztotta a páskavacsorát az egyiptomi kivonulásra emlékezve. Akkor szerezte az úrvacsorát is.
Néphagyomány szempontjából zöldcsütörtök, mert ezen a napon, senki sem tudja ugyan, hogy miért, zöld ételeket szoktak fogyasztani. Sóskát, spenótot stb. Én meg felhasználtam a zöldhagyma levelét ehhez a finom koszorúhoz. Semmit nem dobunk ki. Ha megkenem egy kis fokhagymával a tölteléket, akkor medvehagymának is ehettük volna.
Valójában csak a zöldhagyma levelét használtam fel, mert mindig gondban vagyok, ha ki kell dobni valamit, amit esetleg fel is lehetne használni. Néha beledobom levesbe, de akkor is a tyúkok eszik meg. Még jó, hogy a szomszédba át tudom vinni. A szívem szakadna meg, ha a kukába kerülne a sok zöldséghéj és társai. Tudom, hogy a városlakóknak nincs más megoldás, de én mindig felhasználtam ezeket a dolgokat valahogy. Nagyon finomak lettek ezek a sütik, és szerintem jól is néznek ki. Pogácsának indult a sütés, de aztán meggondoltam magam. Így koszorú lett.
- 30 dkg finomliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (fele búza, fele tönköly)
- 2 dkg só
- 2 evőkanál zsír
- 2 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
- 1,5 tojás
- 2-3 dl aludttej és tejföl keveréke
- 2 csomag zöldhagyma levél (6-8 hagymáé)
- zsír
- tetejére fél tojás
A leveleket apróra vágjuk, és egy kis zsíron megfonnyasztjuk. Kihűtjük. Az élesztőt egy kis cukros vízben felfuttatjuk.
A robotgép üstjébe öntjük a liszteket, egy kis mélyedésbe a zsírt, a felvert tojást, az élesztőt, a tejfölt, és jól kidagasztjuk. Fél órát pihentetjük, majd átgyúrjuk, és egy cm vastag téglalappá kinyújtjuk.
Megkenjük a levelekkel, kettéhajtjuk, 2-3 centiméteres csíkokat vágunk belőle, megcsavarjuk, koszorú alakra formázzuk, zsírozott tepsikbe helyezzük, tetejüket megkenjük fél felvert tojással.
170 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt kisütjük. Mivel egy nagy tepsiben sem férnek el, ezért légkeveréssel sütöttem a két tepsit. Hideg sütőbe tettem őket. Valószínűleg úgy is jó, hogy az elsőt hideg, nem légkeveréses sütőbe teszem, és amíg sül, a másik kel, és mehet utána.