Mangalica újratöltve!
Ha a hétvégén kinéztek a Szabadság térre, úgy érezhetitek magatokat, mintha egy megelevenedett népmese-illusztrációba csöppentetek volna. A Mangalica Fesztivál helyszínén ugyanis még a kerítés is kolbászból van.
Dömötör Niki cikke, Mervai Márk fotóival
A sülő húsok illata már messziről csalogatja a környéken járókat, közelebb érve a hegedűszó is hallatszik. A Mangalica Fesztivált – egyre növekvő népszerűségére való tekintettel – hatodjára rendezték meg Budapesten.
Párhuzamosan több vidéki helyszínen is zajlik a fesztivál, mivel mára országos rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Óriási erénye, hogy a pultok mögött rendszerint maguk az őstermelők-tenyésztők állnak és kínálják termékeiket, legyen az deszka méretű szalonna, hurka, kolbász vagy akár libatepertő és házi lekvár.
Az első különlegességre, a mangalica kuláréra „Kati mama tanyáján” bukkantunk. Ez a kolbász annyiban különbözik a szokásos kolbászoktól, hogy nem a disznó vékonybelébe, hanem a kuláré nevű vastagbélbe töltik. Néhány bódéval távolabb pedig a palóc puppával barátkoztunk, ami nem más, mint szalonnás-hagymás-tejfölös masszával töltött krumpli, a tetején sajttal megszórva. Több helyen láttunk sózott szalonnát, ami hófehér színével jócskán elütött gerendákra aggatott rokonaitól.
Azt már az elején konstatáltuk, hogy a sztenderd „disznóságokon” (hurka, kolbász, szalonna, tepertő, disznósajt, sült húsok, sonkák) kívül rengeteg kuriózum kínálja magát. Persze maga a mangalicahús sem olyan alapanyag, ami minden háztartás kamrájában megtalálható, nem is szólva a szarvasgombás szalonnáról, amit tengeri sóban érlelnek, és szarvasgombás péppel töltenek.
Nagyon esztétikus látvány volt a Kósa Major standjánál kínált parenyica-tekercs – első ránézésre túrós rétesnek tűnt, de, mint kiderült, ez egy kívül-belül sajtos ínyencség, aminek parenyica a „burka”, a tölteléke pedig gomolya, zöldfűszerekkel vagy épp kolbásszal.
A hidegre és a téli fesztiválhangulatra való tekintettel természetesen a lélekmelegítők sem hiányozhatnak az ízélmények sorából. Több standnál árulnak különféle pálinkákat, de a forralt gyümölcsborok is igazán jólesnek a nézelődés közben, a kóstolgatásban megfáradt látogatóknak. A Tarpa Pálinkafőzdénél gőzölgő csipkebogyó- és eperbort kóstoltunk, alig tudtuk eldönteni, melyik a finomabb. :)
Ha az édességet szeretitek, a Mangalica Fesztiválon akkor is találtok kedvetekre való finomságokat. Vásárfiát is lehet hazavinni, a kakasos nyalókától kezdve a csokifondün át minden van itt, mi szem-szájnak ingere.
Mi egy érdi termelőnél kóstoltunk birsalmasajtot, ugyanitt láttunk aszalt céklát is, de a különféle mézes szörpök, lekvárok, rétesek között is érdemes válogatni (sőt, találkoztunk a korábban már bemutatott Keserédes manufaktúra termékével, a csokikolbásszal is).
A gasztro-kalandozást mi végül nem desszerttel, hanem egy létavértesi kuriózummal, a bivalytejjel készített tejszínes tormával zártuk, ami magában, kenyérre kenve is meglepően finom volt.
Ha nem csak nézelődni, hanem vásárolni is szeretnétek, nem árt vastagabb pénztárcával nekivágni a kolbászrengetegnek. A szokásos fesztiválárak több termékre is érvényesek, így például a majdnem ezerforintos kürtőskalácsra vagy a kenyérlángosra. De ha elég szemfülesek vagytok, olcsóbban is megúszhatjátok a körsétát, szóval mindenképpen érdemes szétnézni. Aki nem hiszi, járjon utána! ;)
A Mangalica Fesztivál a Szabadság téren szombaton délelőtt 10-től este 21 óráig, vasárnap délelőtt 10-től esete 19 óráig vár benneteket. További információkért a fesztiválról és a részletes programért KATT IDE .
Ha szívesen belekóstolnál a sok finomságba, nyomj egy lájkot!