Málnás, levendulás torta
Ha megfelelően bánunk a levendulával, remekül fel tudja dobni a süteményeket. Málnával pedig kiváló párosítás. A torta összeállítására rá kell szánni az időt, de megéri a fáradtságot. A legjobb az, hogy a tetejét bármilyen mesehőssel, motívummal díszíthetitek kedvetek szerint. Erre a tortára például Babóca került. :)
Terei-Vígh Krisztina receptje a Á la carte Kulinária blogról
Hozzávalók a piskótához 2 db-hoz:
4 db tojás
10 dkg porcukor
40 dkg liszt
Hozzávalók a málna zseléhez 1 adaghoz, a tortához 2 adag kell:
A 2 adag málnazselét semmiképp se egyszerre készítsétek, időben később lesz a második adagra szükség, addig pedig a zselatinnak köszönhetően megdermedne.
50 dkg fagyasztott vagy friss málna
4,5 lap zselatin
3 ek cukor
1 dl víz
Hozzávalók a marcipángolyókhoz:
marcipán
12 szem liofilizált málna vagy aszalt áfonya
Hozzávalók a levendulás krémhez:
50 dkg mascarpone
4 dl tejszín
1 rúd vanília
1 teáskanál levendula
9 lap zselatin
5-6 evőkanál cukor
A piskóta elkészítése:
A tojást kettéválasztjuk és a sárgáját jól felverjük. Felverjük a fehérjét is a cukorral, majd óvatosan beleadagoljuk a sárgáját és a lisztet. Elkeverjük. Sütőpapírral kibélelt, vagy kivajazott tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük.
A málnazselé elkészítése:
A málnát összeturmixoljuk, a zselatinlapokat pedig hideg vízbe beáztatjuk. A cukrot a vízzel sziruppá főzzük. Nem karamellizáljuk csak sűrű szirup legyen. A málnát a cukorsziruppal kikeverjük, és 1 dl-t jól felmelegítünk. Ebben feloldjuk a zselatinlapokat, majd hozzákeverjük a többihez.
A marcipán elkészítése:
A marcipánból gyolyókat formázunk oly módon, hogy a közepébe egy-egy gyümölcsöt teszünk.
A levendulakrém elkészítése:
A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe. A tejszin felét felmelegítjük. A levendulát illetve a ketté vágott vaníliarudat 10-15 percig hagyjuk kiázni, majd az egészet leszűrjük, a vaníliából belekaparjuk a ki nem ázott magokat. Ismét felmelegítjük és hozzáadjuk a zselatint.
A maradék tejszínt felverjük a cukorral együtt, nem kell túl keményre, és óvatosan hozzáadjuk a mascarponét, majd az ízesített zselatinnal elkevert tejszínt.
Babóca marcipánon
A torta összeállítása:
A kapcsos tortaforma aljára helyezzük az egyik piskótalapot. Ehhez a szélét körben kb. félcenti szélesen le kell vágni. Ide állítjuk a babapiskótákat, melyekkel körbe kirakjuk a tortaformát. A piskótára öntünk egy adag málnazselét és hűtőben vagy fagyasztóban hagyjuk megdermedni Ha fagyasztóba tesszük, 30 perc kell neki.
Erre helyezzük a marcipánygolyókat, úgy, hogy a torta szélétől kb 2 cm-re legyenek, és minden szeletbe jusson 1 db. A levendulás-vaníliás krémet az eddig elkészített alapra öntjük, és fagyasztóban vagy hűtőben hagyjuk megdermedni. Fagyasztóban 1-2 óra.
A megdermedt krémre öntünk egy adag málnazselét és mehet megint a torta dermedni. Ezután következik a dermedés ideje alatt véglegesre díszített felső piskótalap.
A legalsó piskótalapra akár karamellréteget is tehetünk, ez ad egy kis ropogósságot a süteménynek.
További finom ételekért kattintsatok az A' la carte Kulinária blogra!
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)