/gasztro/malnakremes-csokitorta/
NULL
hirdetés

GASZTRO

Málnakrémes csokitorta

A születésnapok kedvence lehet ez a málnakrémes torta. Az élvezetek fokozásaként a tésztájába kakaó került. Az elkésztéséhez szükségetek lesz egy állítható tortakeretre.
Colors in the Kitchen receptje a Colors in the Kitchen blogon - szmo.hu
2013. július 19.

hirdetés

Hozzávalók egy 19 cm-es tortához:

A kakaós piskóta hozzávalói:

3 db tojás

6 evőkanál nádcukor

hirdetés

6 evőkanál olaj

3 evőkanál kakaó

4 evőkanál liszt

1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor

A málnakrémhez:

350 g málna

100 g nádcukor

1 csomag lapzselatin

500 g ricotta

30 g nádporcukor

250 ml tejszín

100 g mascarpone

100-200 g málna tálaláshoz


A torta elkészítéséhez szükségünk lesz egy 18 cm-es tortaformára, illetve egy állítható tortakeretre, amit ezúttal 19 cm-re állítunk, a lényeg, hogy a krém jól körbe tudja majd ölelni a piskótát.

Előbb a piskótát sütjük meg. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet, kakaót és sütőport egy tálban összekeverjük. A 3 tojást szétválasztjuk. A fehérjéket 6 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat majd a 6 evőkanálnyi olajat. Beleszitáljuk a kakaó-sütőpor-liszt keveréket. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe helyezzük és 180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Kivesszük egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.

Amíg a torta sül és hűl elkészítjük a krémet. A 350 g málnát megmossuk, leszűrjük, kissé megszárítjuk majd egy lábosban 100 g cukorral összemelegítjük. Amint forr elzárjuk a tüzet és szűrőben átpasszírozzuk. Finomabb ha a magok nem kerülnek a krémbe. A cukros málnapürét ami egész folyós amúgy félretesszük hűlni.

malna1

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 10 percre. A ricottát a porcukorral elkeverjük és a málnához keverjük. Kézi habverővel simára keverjük. Kiveszünk 2-3 evőkanálnyit ebből egy lábasba és a kinyomkodott zselatinnal összemelegítjük, amíg a zselatin elolvad. Visszaöntjük a zselatint a ricottás-málnás keverékbe.

A tejszínt kemény habbá verjük, például habszifonban. Beleforgatjuk a mascarponet, majd az egészet a málnás-ricottás keverékhez adjuk és simára keverjük. A krém kissé folyós lesz, de néhány óra alatt szépen megszilárdul majd. A piskótát háromba vágjuk.

malna

A tortakeret aljába tesszük az alsó piskótát - fontos, hogy a keretet nagyobbra hagyjuk mint a piskótát- majd ráöntjük a krém harmadát, következő lap és következő adag krém, végül az utolsó piskóta és a maradék krém is a tortára kerül.

Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb ha éjszakára. Tálaláskor egy vékony késsel elválasztjuk a tortát a kerettől majd málnával kínáljuk. Szeleteléskor érdemes folyamatosan a kést lemosni, hogy ne színezze be a piskóta a krémet. A piskótát jól átitatja a krém, úgyhogy nem egy száraz tortára kell gondolni.

Tálaláshoz jó ha bőven van málna, nem annyi amennyi a fotón, mi is ettünk még mellé.

malna 4

További különleges finomságokért katt: Colors in the Kitchen-re!

Ha te is megkóstolnád, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
GASZTRO

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.

hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

A Disney nyilvánossá tette kedvelt édességük receptjét

A fagyasztott desszert elkészítése könnyebb, mint azt gondolnánk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 12.

hirdetés

Ha valaha is jártál Disneyland-ben, akkor nagy esély van rá, hogy már kóstoltad a nagy népszerűségnek örvendő „Dole Whipet”. A Dole Whip a Disney hivatalos fagyasztott desszertje, ami csak a meseparkokban és a cég által üzemeltetett üdülőhelyeken kapható – írja a Mirror.

Először 1986-ban mutatták be Disneyland Adventureland részén egy Tiki bárban, és mivel hatalmas sikert aratott, a mai napig fent van az étlapon.

Ha még nem volt lehetőséged megkóstolni, akkor itt a lehetőség, hogy megtedd. A Disney először tette nyilvánossá a receptet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, mindössze három összetevőre van szükségünk. A hagyományos ízvilág eléréséhez a Disney szerint egy nagy gombóc vanília fagyi, 120 ml ananászlé és két csésze fagyasztott ananász kell.

Az összes hozzávalót egy turmixgépbe kell tenni, majd addig kell keverni, míg krémes állagot nem kapunk.

hirdetés

Lapozz a posztért:



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2020. december 08.

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: