Málnakrémes csokitorta
Hozzávalók egy 19 cm-es tortához:
A kakaós piskóta hozzávalói:
3 db tojás
6 evőkanál nádcukor
6 evőkanál olaj
3 evőkanál kakaó
4 evőkanál liszt
1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
A málnakrémhez:
350 g málna
100 g nádcukor
1 csomag lapzselatin
500 g ricotta
30 g nádporcukor
250 ml tejszín
100 g mascarpone
100-200 g málna tálaláshoz
A torta elkészítéséhez szükségünk lesz egy 18 cm-es tortaformára, illetve egy állítható tortakeretre, amit ezúttal 19 cm-re állítunk, a lényeg, hogy a krém jól körbe tudja majd ölelni a piskótát.
Előbb a piskótát sütjük meg. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet, kakaót és sütőport egy tálban összekeverjük. A 3 tojást szétválasztjuk. A fehérjéket 6 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat majd a 6 evőkanálnyi olajat. Beleszitáljuk a kakaó-sütőpor-liszt keveréket. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe helyezzük és 180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Kivesszük egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg a torta sül és hűl elkészítjük a krémet. A 350 g málnát megmossuk, leszűrjük, kissé megszárítjuk majd egy lábosban 100 g cukorral összemelegítjük. Amint forr elzárjuk a tüzet és szűrőben átpasszírozzuk. Finomabb ha a magok nem kerülnek a krémbe. A cukros málnapürét ami egész folyós amúgy félretesszük hűlni.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 10 percre. A ricottát a porcukorral elkeverjük és a málnához keverjük. Kézi habverővel simára keverjük. Kiveszünk 2-3 evőkanálnyit ebből egy lábasba és a kinyomkodott zselatinnal összemelegítjük, amíg a zselatin elolvad. Visszaöntjük a zselatint a ricottás-málnás keverékbe.
A tejszínt kemény habbá verjük, például habszifonban. Beleforgatjuk a mascarponet, majd az egészet a málnás-ricottás keverékhez adjuk és simára keverjük. A krém kissé folyós lesz, de néhány óra alatt szépen megszilárdul majd. A piskótát háromba vágjuk.
A tortakeret aljába tesszük az alsó piskótát - fontos, hogy a keretet nagyobbra hagyjuk mint a piskótát- majd ráöntjük a krém harmadát, következő lap és következő adag krém, végül az utolsó piskóta és a maradék krém is a tortára kerül.
Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb ha éjszakára. Tálaláskor egy vékony késsel elválasztjuk a tortát a kerettől majd málnával kínáljuk. Szeleteléskor érdemes folyamatosan a kést lemosni, hogy ne színezze be a piskóta a krémet. A piskótát jól átitatja a krém, úgyhogy nem egy száraz tortára kell gondolni.
Tálaláshoz jó ha bőven van málna, nem annyi amennyi a fotón, mi is ettünk még mellé.
További különleges finomságokért katt: Colors in the Kitchen-re!
Ha te is megkóstolnád, nyomj egy lájkot!