Malackeksz szilveszterre
Feszes hét van mögöttem, kicsit lóg a nyelvem, de erről majd később. Ez a keksz talán inkább a szilveszterhez húz, de a gyerekek biztosan díjazni fogják (nálunk nagyon bejött), mindegy mikor készítjük.
Óvatosan használtam csokoládét, mert bár imádom, kicsit túladagoltam az utóbbi hetekben, így most csak díszítettem vele. Előkészítés: 5 – 10 perc, szaggatás és összeállítás: kb. 10 perc, sütési idő: kb. 15 perc (vagy amíg aranysárga lesz a tetejük).
25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj, felkockázva
7,5 dkg marcipánmassza (bejegyzés alján található az elkészítés módja, de kész masszát is használhatunk)
7,5 dkg nádcukor
2 tojássárgája
2 ek. tej
1 előkészített narancs reszelt héja
frissen reszelt szerecsendió (úgy kb. fél diónyi)
csipet só
a tetejére:
kb. 4 kocka ét – vagy tejcsokoládé megolvasztva (nagyon kevés kell, és még így is kipucolható a maradék a tálból ;) )
kevés tej a kekszek lekenéshez
Elkészítés
A lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a csipet sót is. Belemorzsoltam a marcipánmasszát, majd felkockáztam a hideg vajat és azt is elmorzsoltam. Ezután a marcipános keverékhez adtam 2 tojássárgáját, 2 ek. tejet és 1 narancs reszelt héját is. Belereszeltem a szerecsendió. Gyors mozdulatokkal jól formázható tésztává gyúrtam.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra alsó – felső üzemmódban, egy tepsibe sütőpapírt fektettem. A tésztát lisztezett felületen kiszaggattam. Egy nagy és egy kicsi pogácsaszaggatót használtam. A nagy korongokból 2x annyit szaggattam, mint a kicsikből, mert azokból készültek a fülek is.
Összeraktam a malacfejeket: a kicsi korongokból az orrok készültek, a nagyobbakat pedig félbevágtam, azokból lettek a fülek készültek. A szemük helyét, ahová majd az olvasztott csokit cseppentettem, egy evőpálcika vastagabb végével csináltam, a vékonyabb végével pedig szúrtam orrlyukakat is. Eh, de bizarr így leírva. ;)
A tetejüket megkentem tejjel, majd a sütőbe tettem, és aranysárgára sütöttem. Az én sütőmben kicsivel több, mint 15 perc kellett hozzá. A megsült kekszeket kivettem a sütőből, és hagytam kihűlni. Közben megolvasztottam a csokit vízgőz felett.
A csoki 3/4-ét egy kisebb keverőtálba tettem, majd, amikor felolvadt, lehúztam a tűzről, hozzákevertem a maradék csokit is, és addig kevertem, amíg az is teljesen elolvadt. Egy kicsi hústűvel kiszúrtam a malacok szemét a csokival. ;)
Nyomj egy lájkot, ha tetszett a recept!