Mákos túrótorta erdei gyümölccsel
A tortaalaphoz:
10 dkg vaj
9 dkg porcukor
9 dkg kristálycukor
4 db tojás szétválasztva
15 dkg darált mák
7 dkg darált mogyoró vagy dió
fél csomag sütőpor
1 kávéskanál fahéj
Hozzávalók a túrókrémhez:
50 dkg túró
20 dkg porcukor- lehet csökkenteni
1 citrom leve
1 citrom lereszelt héja
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
6 zselatin lap
60 dkg tejszín
A tetejéhez:
30 dkg erdei gyümölcs
2 evőkanál cukor
3 zselatinlap
fél citrom leve
A vajat, a porcukrot, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a fahéjat jól kikeverjük.
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá felverjük úgy, hogy a cukrot apránként adagoljuk hozzá.
A mákot, a mogyorót vagy a diót és a sütőport a masszához keverjük, majd a végén óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. Egy 26 cm-es átmérőjű tortaformába tesszük és 175 fokon körülbelül 30 percet sütjük.
Közben elkészítjük a túrókrémet is:
A túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját és levét jól összekeverjük.
A zselatinlapokat vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk és egy kevés meleg vízben feloldjuk. A zselatinos vizet hozzákeverjük a túrókrémhez. Felverjük a tejszínt és hozzákeverjük a túrókrémhez.
A túrós- tejszínes krémet egyenletesen felvisszük a torta alapjára és 2 órát hidegre tesszük. A gyümölcshöz hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. A zselatinlapokat beáztatjuk, kinyomkodjuk, majd egy kevés meleg vízben feloldjuk. A gyümölcshöz keverjük a vizet.
A gyümölcsről lecsöpögött levet nem öntjük le róla. Mikor ezzel készen vagyunk felvisszük a túrókrém tetejére és szintén hűtjük a tortát, míg meg nem köt a teteje.
További különleges finomságokért katt: Kávé és Csokoládé-ra!
Nyomj egy lájkot, ha te is kipróbálnád a receptet!