Mákos-banános minimuffin
A mák a magyar konyha hagyományos karácsonyi alapanyaga. A szokásostól eltérő módon is felhasználhatjuk a süteményekbe. Banánnal kiegészítve könnyű, ízletes desszertet tudunk készíteni.
Az Ételallergia Online receptajánlata
Vegetáriánusok, gluténérzékenyek, laktózérzékenyek, tejfehérjére és tojásra érzékenyek is fogyaszthatják. Hozzávalók:
20 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
2 evőkanál garantáltan gluténmentes lenmag
2 evőkanál garantáltan gluténmentes mák
1 dl gluténtól és tejtől mentes rizsital
1 evőkanál kristálycukor
5 dkg gluténtől és tejtől mentes margarin
1/2 banán
1 csapott mokkáskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
15-20 szem garantáltan gluténmentes egész mandula
Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét! Csak olyan alapanyagokat vásároljatok, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy gyártás, csomagolás stb. során nem szennyeződtek gluténnal!
Elkészítése:
A lenmagot beáztatjuk néhány órára annyi vízben, amennyi ellepi. Akkor használhatjuk, ha már felszívta a vizet, és keveréskor kocsonyássá válik. Ekkor botmixerrel habossá törjük.
A mákot ledaráljuk, a banánt karikákra szeljük.
A mandulát leforrázzuk, és a héj eltávolítása után a szemeket szeletekre vágjuk.
A rizslisztet egy tálba szitáljuk, és a mákkal, a cukorral, a margarinnal, a banánnal, a rizsitallal, a sütőporral és a lenmagzselével együtt gépi habverővel összekeverjük.
A tésztát papírformába kanalazzuk, mandulaszeletekkel díszítjük, és 180 fokon aranybarnára sütjük.
Előfordul, hogy melegen a muffin nehezen válik el a papírtól, ám miután kihűlt, a papír könnyen eltávolítható.
A muffinokat természetesen hagyományos alapanyagokból is elkészíthetitek.
Még több glutén-, laktóz-, tejfehérje-, tojásmentes és vegetáriánus ételért KATT AZ ÉTELALLERGIA ONLINE OLDALÁRA!
Ha tetszik a recept, nyomj egy lájkot!