/gasztro/magyar-retro-turo-rudi/
NULL
hirdetés

GASZTRO

Magyar retró: Túró Rudi

A Tej Világnapján nem csak a tejről, hanem a magyar szív és száj számára legkedvesebb tejtermékről, a Túró Rudiról is ejtünk néhány szót. Összeállításunk majdnem olyan egészséges, mint maga a tej.
SZM, címkép: Wikipedia - szmo.hu
2012. június 01.

hirdetés

A tej az első élelmiszer, amit a világrajövetelünk után fogyasztunk, de később is nagy jelentősége van. Hiszen ahhoz, hogy a csontrendszerünk kifejlődhessen, létfontosságú a benne lévő kalcium. Emellett sok vitamint – főleg B- és D-vitaminokat – tartalmaz.

Sokan vannak azonban, akik nem szeretik, vagy nem tudják meginni a tejet. A jó hír az, hogy a tejben lévő hasznos anyagok a többi tejtermékben is jelen vannak. Így ha tej helyett sajtot vagy túrót fogyasztotok, azzal is ellátjátok a szervezeteteket a szükséges tápanyagokkal.

És ha már a túrónál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül kis országunk nagy találmánya, a Túró Rudi mellett.

Fotó: Wikipédia

hirdetés

Annak ellenére, hogy nemrég egy internetes portál szavazásán is hungarikumnak választották meg az olvasók, az igazság az, hogy a Túró Rudi ötlete eredetileg a Szovjetunióból származik. Ott „Eszkimó” néven gyártották akkoriban a téglatest alakú, kakaós bevonóba burkolt édeskés túrómasszát.

Még az 50-es évek végén járt néhány magyar élelmiszeripari szakember a nagy testvérnél tanulmányúton. Ott találkoztak az általuk csak „túró mignon” néven említett édességgel.

Miután az illetékesek fantáziát láttak az újfajta édességben, előkészítették a gyártást, és 1968-ban elkezdte gyártani a Budapesti Tejipari Vállalat. Mandeville Rudolf művezetőre bízták a termékfejlesztést. A másik meghatározó figura, akit a Túró Rudi történetéből nem lehet kihagyni, Klein Sándor.

Az ifjú Klein ekkor a Műszaki Egyetem oktatója volt, és kvázi reklámpszichológusként bízták rá az új termék megjelenésének és nevének megtervezését. Ő pedig két tanítványát is bevonta a feladatba, állítólag az ő ötletük volt a pöttyös külcsín. Klein Sándor pedig az azóta legendássá, sőt, védjeggyé vált Túró Rudi név kitalálójaként vonult be a csokis-túrós finomság történetébe.

Persze, azért nem volt olyan egyszerű ez a névadás, az épülő szocializmus álszent, kispolgári prüdériájába nehezen fért bele az új név. A Hírlapkiadó Vállalat Reklám Osztályának vezetője levélben értesítette a Budapesti Tejipari Vállalat igazgatóját, hogy az „erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük”.

A reklámkampány így elmaradt, de szerencsére idővel a termék eladta magát: reklám nélkül is nagyon népszerűvé vált a fogyasztók között.

A gyártást később Szabolcsba költöztették, ekkor még csak 25-30 fő állította elő a Túró Rudit, három műszakban. A termék szavatossága is csak három nap volt, és ebből egyet minimum a szállítás tett ki. Így aztán nem volt különleges eset, hogy a vásárlók kissé megsavanyodott Rudihoz jutottak csak hozzá. Ennek ellenére az újfajta édesség gyorsan népszerű lett, és hamarosan növelni kellett a darabszámot.

A rendszerváltás után azután a privatizációval együtt a Túró Rudival kapcsolatos összes jog is a tejipari trösztöt bekebelező külföldi multik kezébe került. Így ma két cég, a Danone és a Friesland birtokolja a Túró Rudi szabadalmát. Közülük utóbbi gyártja a mai napig a Pöttyös névre hallgató, és ilyen csomagolásban forgalmazott túródesszertet.

Fotó: Wikipédia

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint „a Túró Rudi tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza bevonattal készített, közel hengeres alakú desszert jellegű sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50% (m/m) kell lennie.”

A tej világnapján mi mással is zárhatnánk ezt a cikket, mint hogy azt kívánjuk nektek: finom magyar tejben és édes Túró Rudiban sohase szenvedjetek hiányt! :)

Fotó: Wikipédia

A piacon lévő különböző rudikról egy régebbi terméktesztet ITT olvashattok.

Ha szereted a Túró Rudit, nyomj egy lájkot! :)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
GASZTRO

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.

hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

A Disney nyilvánossá tette kedvelt édességük receptjét

A fagyasztott desszert elkészítése könnyebb, mint azt gondolnánk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 12.

hirdetés

Ha valaha is jártál Disneyland-ben, akkor nagy esély van rá, hogy már kóstoltad a nagy népszerűségnek örvendő „Dole Whipet”. A Dole Whip a Disney hivatalos fagyasztott desszertje, ami csak a meseparkokban és a cég által üzemeltetett üdülőhelyeken kapható – írja a Mirror.

Először 1986-ban mutatták be Disneyland Adventureland részén egy Tiki bárban, és mivel hatalmas sikert aratott, a mai napig fent van az étlapon.

Ha még nem volt lehetőséged megkóstolni, akkor itt a lehetőség, hogy megtedd. A Disney először tette nyilvánossá a receptet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, mindössze három összetevőre van szükségünk. A hagyományos ízvilág eléréséhez a Disney szerint egy nagy gombóc vanília fagyi, 120 ml ananászlé és két csésze fagyasztott ananász kell.

Az összes hozzávalót egy turmixgépbe kell tenni, majd addig kell keverni, míg krémes állagot nem kapunk.

hirdetés

Lapozz a posztért:



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2020. december 08.

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: